RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overvektige får bruke handikap-plassene

Jørgen Foss mener at sykelig overvektige bør få bruke handikap-plassene.
Jørgen Foss mener at sykelig overvektige bør få bruke handikap-plassene. Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- En brøkdel av det som vil komme i fremtiden.

 I januar skrev Daily Mail at overvektige bilførere i flere engelske kommuner har fått utstedt handikap-parkeringsbevis. Saken vekket sterke reaksjoner og mange mente det var urimelig at overvektige får denne tillatelsen.

Bare sett en brøkdel

Mandag skriver NRK at Norge har samme praksis. I Oslo kommune føres det ingen statistikk over årsaken til at slike kort blir delt ut, men ifølge NRK så kan saksbehandlerne i Bymiljøetaten huske å ha vært borti et par tilfeller.

-  Mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å bevege seg, burde få tilrettelegging som handikapparkering, rett og slett for å kunne fungere i hverdagen. Jeg tror at vi til nå har sett en liten brøkdel av det behovet som vil komme i fremtiden, sier lederen i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss til NRK.

- Jeg opplever at mange assosierer overvekt med latskap. Mange vil tenke at «hvorfor skal overvektige mennesker ha denne typen gode?» men det handler om muligheten til fritt å kunne bevege seg i samfunnet, sier han.

Ifølge nettsiden handikapnytt er det ikke nok å være overvektig. De skriver at det må kunne bevises at den sykelige overvekten medfører komplikasjoner, som for eksempel hjerte- og karsykdommer eller skjelettlidelser. 

 Summen kan gjøre at kravene til parkeringsbevis er oppfylt.

Stigmatisering

Jon Kristinsson, leder for sykelig overvekt ved Oslo Universitetssykehus, sier til NRK at selv om enkelte overvektige kan få en slik dispensasjon, så dreier det seg ikke om å gi belønning til folk med vektproblemer. Han mener at de sterke reaksjonene som kom i England, handler om stigmatisering.

- Det er ikke en belønning. Alle som har et handikap som gjør at de har problemer med å bevege seg, uansett årsak, kan søke om å få handikap-parkering. Reaksjonene fra folk viser bare hvor stigmatisert gruppen er. Overvektige burde få hjelp på lik linje med andre som sliter med å bevege seg, mener Kristinsson.

Ifølge NRK foreligger det ingen tall over hvor mange som faktisk får utstedt slike parkeringsbevis på grunn av sykelig overvekt, men Kristinsson anslår at det årlig er cirka 30-40 personer som har behov for et slikt kort. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere