Overvektige får bruke handikap-plassene

Jørgen Foss mener at sykelig overvektige bør få bruke handikap-plassene.

Jørgen Foss mener at sykelig overvektige bør få bruke handikap-plassene. Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- En brøkdel av det som vil komme i fremtiden.

17.03.14 12:12

I januar skrev Daily Mail at overvektige bilførere i flere engelske kommuner har fått utstedt handikap-parkeringsbevis. Saken vekket sterke reaksjoner og mange mente det var urimelig at overvektige får denne tillatelsen.

Bare sett en brøkdel

Mandag skriver NRK at Norge har samme praksis. I Oslo kommune føres det ingen statistikk over årsaken til at slike kort blir delt ut, men ifølge NRK så kan saksbehandlerne i Bymiljøetaten huske å ha vært borti et par tilfeller.

- Mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å bevege seg, burde få tilrettelegging som handikapparkering, rett og slett for å kunne fungere i hverdagen. Jeg tror at vi til nå har sett en liten brøkdel av det behovet som vil komme i fremtiden, sier lederen i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss til NRK.

- Jeg opplever at mange assosierer overvekt med latskap. Mange vil tenke at «hvorfor skal overvektige mennesker ha denne typen gode?» men det handler om muligheten til fritt å kunne bevege seg i samfunnet, sier han.

Ifølge nettsiden handikapnytt er det ikke nok å være overvektig. De skriver at det må kunne bevises at den sykelige overvekten medfører komplikasjoner, som for eksempel hjerte- og karsykdommer eller skjelettlidelser.

Summen kan gjøre at kravene til parkeringsbevis er oppfylt.

Stigmatisering

Jon Kristinsson, leder for sykelig overvekt ved Oslo Universitetssykehus, sier til NRK at selv om enkelte overvektige kan få en slik dispensasjon, så dreier det seg ikke om å gi belønning til folk med vektproblemer. Han mener at de sterke reaksjonene som kom i England, handler om stigmatisering.

- Det er ikke en belønning. Alle som har et handikap som gjør at de har problemer med å bevege seg, uansett årsak, kan søke om å få handikap-parkering. Reaksjonene fra folk viser bare hvor stigmatisert gruppen er. Overvektige burde få hjelp på lik linje med andre som sliter med å bevege seg, mener Kristinsson.

Ifølge NRK foreligger det ingen tall over hvor mange som faktisk får utstedt slike parkeringsbevis på grunn av sykelig overvekt, men Kristinsson anslår at det årlig er cirka 30-40 personer som har behov for et slikt kort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag