Vaksinen har vært under utprøving siden april og er gitt til rundt halvparten av en forsøksgruppe på 1.000 personer.

Effekten hos dem i aldersgruppen 18 til 55 år som fikk vaksinen, er ifølge forskerne vært god.

– Vi ser god immunrespons hos nesten alle, sier Adrian Hill, som er direktør ved Jenner Institute ved Universitetet i Oxford.

Han sier at vaksinen produserer antistoffer og skaper en reaksjon i kroppens såkalte t-celler som bidrar til å bekjempe koronaviruset.

– Det denne vaksinen gjør særlig godt, er å trigge begge deler av immunsystemet, sier han.

Les de ferskeste nyhetene om koronaviruset her.

Få bivirkninger

Vaksinen har bare forårsaket mindre bivirkninger som feber og muskelsmerter hos dem som fikk den og blir presentert i siste utgave av legetidsskriftet Lancet.

Hill anslår at man ved utgangen av året vil avgjøre om man kan gå i gang med massevaksinasjon.

Vaksinen skal ha produsert like mye antistoffer hos forsøkspersonene som det som er påvist hos pasienter som er friskmeldt fra covid-19.

– Det foreligger mer og mer bevis for at t-celle-respons sammen med antistoffer vil være veldig viktig når det kommer til å få kontroll med covid-19, sier Hill.

Les mer: Koronakrisen er langt fra over ennå - lørdag ble det satt ny rekord

Vanskelig uten vaksine

Vaksinen skal både redusere sykdommen og smitten. Hill sier at Oxford har inngått et samarbeid med legemiddelprodusenten AstraZeneca om å produsere vaksinen globalt, og at selskapet allerede har gått med på å lage 2 milliarder doser.

– Det er mulig at selv 2 milliarder doser ikke er nok, sier Hill.

Han begrunner det med at det er viktig å sette flere skudd med vaksinen.

– Hvis vi hadde hatt en vaksine raskt, kunne vi hatt et håp om å få en slutt på pandemien. Jeg tror det kommer til å bli vanskelig å kontrollere pandemien uten en vaksine, sier Hill.

Les også: 14,5 millioner smittetilfeller globalt - her øker det mest

WHO-håp om vaksine

Sjefforsker Soumya Swaminathan i WHO opplyste mandag til nyhetsbyrået DPA at utbredt vaksinering mot koronaviruset kan være på plass i midten av 2021.

– Vi har nå over 20 vaksinekandidater i kliniske studier. Så vi håper på at et par av dem vil virke. Det vil være veldig uheldig om alle mislykkes, sier hun.

– Så hvis vi er praktiske, ser vi midten av 2021 som når vi kan ha en vaksine som det kan distribueres mye av.

Les også: Nær én av to smittede i Norge er født i utlandet

Selskapet bak vaksinen, Astra Zeneca, har inngått en avtale med EU om å levere 400 millioner vaksiner. Sverige har sikret seg åtte millioner doser.

– Jeg tror vi kan ha tilgang til vaksine i starten av neste år, sier Richard Bergström som er Sveriges vaksinesjef til Expressen.