Onsdag ble det lagt frem en ny studie fra Universitet i Oxford som potensielt kan få store konsekvenser for hvordan vaksineringen vil foregå.

Oxford-vaksinen skal i utgangspunktet gis i to doser satt med tre ukers mellomrom. Men britiske myndigheter har valgt å bruke en helt annen strategi: De gir så mange som mulig én dose, og setter ikke dose to før etter 12 uker.

Les også: Storbritannia satser på kontroversiell vaksine-strategi - Norge følger neppe etter

Dermed kommer en i gang med vaksineringen langt raskere, enn om man må holde av halvparten av dosene man får til en oppfølgingsdose etter to uker.

Viser at ny strategi fungerer - og hindrer smittespredning

Og nå viser forskning fra Oxford at dette er løsningen som anses som optimal.

Ifølge universitetets forskning er vaksinen 76 prosent effektiv etter én dose. Effekten ser ikke ut til å falle i de første 90 dagene.

I tillegg reduseres smittespredningen med 67 prosent.

Les også: Lei av dårlige nyheter? De gode koronanyhetene kommer nå på rekke og rad

- Vaksineprogram som har som mål å vaksinere en stor andel av befolkningen med en enkelt dose, med en ny etter tre måneder, er en effektiv strategi for å redusere sykdom, og kan være den optimale måten å rulle ut en pandemivaksine når tilgangen på doser er begrenset på kort sikt, skriver forskerne i sin tolkning av egne forskningsresultater.

Les også: FHI: AstraZeneca-vaksinen blir trolig ikke godkjent for personer over 65 år

Forskningsrapporten er en såkalt preprint i The Lancet, og er fortsatt ikke fagfellevurdert.

- Det er veldig oppmuntrende, og det styrker troen vår på at vaksiner er i stand til å hindre spredning, sier Storbritannias helseminister Matt Hancock, ifølge Sky News.

Følger det vaksinen er godkjent for

Det har vært mye bråk rundt Oxford-vaksinen etter at legemiddelselskapet AstraZeneca meldte at antall doser som ble tilgjengelig for EU og Norge ble drastisk redusert på kort sikt.

Hvis legemiddelmyndighetene i Europa anbefaler å følge Storbritannias strategi, betyr det at man kan vaksinere dobbelt så mange på kort sikt.

Ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland kommer ikke Norge til å bruke en annen strategi enn den som vaksinen er godkjent for:

- Vi tar med alle sånne resultater i vår strategiske tenkning rundt bruk av denne vaksinen. Vi kommer imidlertid til å holde oss til to doser, slik vaksinen er godkjent for, sier Aavitsland til Nettavisen.