Oxford-vaksinen har ligget lengst fremme i utviklingsløpet. I mai meldte AstraZeneca at de regnet med å kunne levere 30 millioner doser til Storbritannia allerede i september.

Dette anslaget viser seg å være fullstendig feil.

Les også: EU har startet prosessen med å godkjenne den første vaksinen mot korona

30 millioner ble til 4 millioner - tre måneder senere

Ifølge UK Vaccine Taskforce er nå forventningen at Storbritannia vil motta 4 millioner doser innen nyttår.

- Anslagene vi gjorde ble gjort med forutsetning om at absolutt alt skulle fungere og at det ikke oppsto noen utfordringer, forteller vaksinesjef Kate Bingham, ifølge Reuters.

Målet er at Storbritannia skal få de 100 millionene vaksinedosene de har bestilt i løpet av første halvår 2021.

Storbritannia er ikke med i EUs innkjøpsavtale for vaksiner, men har sikret seg avtaler med legemiddelselskapene direkte.

Håper å få inn data før jul

AstraZeneca sa samme dag at håpet var å kunne samle inn data fra fase 3-studiene før nyttår. Er resultatene positive, gjenstår fortsatt godkjenning av det europeiske legemiddelverket EMA.

Oppdatering:

AstraZeneca opplyser til Nettavisen at situasjonen ikke er så mørk som den kunne se ut fra England:

- Nå venter vi på resultatene fra de kliniske studiene før året er omme, og så snart vi vet om vi har en effektivt og sikker vaksine, vil vi fra januar neste år kunne levere ut hundretalls millioner med vaksiner rundt om i verden, sier pressesjef Christina Malmberg Hägerstrand.

Les også: Oxford-professor tror vaksine vil være klar før jul

Produksjonsutfordringene kan være med å forklare at EU-kommissær Ursula von del Leyen nylig uttalte at vakinasjonen i Europa neppe ville komme i gang for alvor før i april, mens det uttalte håpet en stund har vært i januar.

Les også: EU-kommisjonens leder: - Vaksinen kommer i april