Øy skapt i pakistansk jordskjelv blir trolig borte

Quetta (NTB-AFP): Midt oppe i sorgen over de omkomne i jordskjelvet sørvest i Pakistan, er innbyggerne i området fascinert av en øy som rystelsene fikk til å stige opp av havet. Men fagfolk tror øya vil bli borte igjen.

En mørkegrå masse av stein og søle kunne onsdag fortsatt sees utenfor kysten nær Gwadar i Arabiahavet. Lokale båteiere hadde det travelt med å skysse nysgjerrige til og fra øya, som er 18 til 21 meter høy, rundt 90 meter lang og 36 meter bred.

- Dette er ikke noe småtteri, men noe gigantisk som har steget opp av havet. Jeg syns det ser veldig merkelig ut og også litt skremmende, fordi det kom så brått, sier Mohammed Rustam som bor i havnebyen Gwadar ikke langt fra den nye øya.

Den australske fagmannen Gary Gibson tror øya er en «sølevulkan», skapt av metangass som tvang stein- og sølemassene opp til overflaten i rystelsene i jordskjelvet. Den pakistanske geologen Shamim Ahmed Shaikh spår at øya vil forsvinne i løpet av et par måneder.

I 1963 oppsto øya Surtsey utenfor sørkysten av Island, etter et vulkanutbrudd under havoverflaten der. Bølger og vind har senere brutt ned Surtsey til omtrent halvparten av arealet den hadde da den var på sitt største. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.