*Nettavisen* Nyheter.

Øya-artist: - Jeg hyller ham for drapet på den j**vla homsen

Trommeslageren i det norske Mayhem hyller homodrap i en dokumentar. I kveld er bandet en av hovedattraksjonene på Øyafestivalen.

09.08.14 16:27
HTML EMBED

Det norske bandet Mayhem blir sett på som et av de største og viktigste bandene innen metalsjangeren, og har blant annet fått Spellemannsprisen i klassen metal. Fredag spiller de på Øyafestivalen i Oslo, og feirer 30 år som band.

Les også: Norsk metalband arrestert

På sine hjemmesider beskriver Øyafestivalen Mayhem slik: «Få band har en historie så prega av dramatikk og mystikk (...)».

Drept med 37 knivstikk

I den amerikanske dokumentaren «Until The Light Takes Us» fra 2008, hyller Mayhem-trommis Jan Axel «Hellhammer» Blomberg drapet på en homofil.

Magne Andreassen ble drept i OL-parken på Lillehammer i august 1992, etter han ble knivstukket 37 ganger og sparket i hodet. Bård «Faust» Eithun, som også er i metalmiljøet, ble dømt til 14 års fengsel for drapet.

Dokumentaren ligger på Youtube, og du kan se klippet øverst i artikkelen.

«When I was told that Faust actually killed this fucking faggot back in Lillehammer I was quite surprised, because I mean, I didn’t think he had the guts to do such a thing. But, I mean, I really honor him for that», sier Blomberg i dokumentaren.

Oversatt sier han: «Da jeg ble fortalt at Faust faktisk drepte den jævla homsen på Lillehammer, ble jeg ganske overrasket, for jeg trodde ikke han turte å gjøre noe slikt. Men jeg hyller ham for det.»

Saken fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Axel «Hellhammer» Blomberg (til venstre) i Mayhem hyller et drap på en homofil i en amerikansk dokumentar. Bildet er tatt da Mayhem vant Spellemannprisen i kategorien metal for 2007.   Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)


- Forkastelig

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Han reagerer sterkt på uttalelsen:

- Slike uttalelser er helt forkastelig. Det å hylle noen for å ta livet av et annet menneske er i utgangspunktet forkastelig. Men jeg aner en tilleggsdimensjon, altså at han hyller ham nettopp fordi offeret er homo. Det gjør det ikke akkurat bedre, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bård Nylund leder LLH – Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner Foto: LLH

Han mener Øya-festivalen må ta grep i saken.

- Hvis han ikke har blitt konfrontert med dette tidligere og har beklaget det, bør Øyafestivalen sjekke det før han går på scenen i kveld. Det er uforenelig med festivalens ånd å ha en slik person på scenen, uten at han har tatt avstand fra dette i etterkant. Hvis Øya synes dette er ok, blir jeg veldig skuffet over festivalen, sier Bård Nylund.

Øya tar avstand

Pressesjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, har ikke sett dokumentaren. Han får sitatet opplest av Nettavisen.

- Jeg har ikke hørt om dette før. Jeg ville tro at vi hadde hørt om det, hvis dette har vært en sak tidligere. Nå er det vanskelig for oss å ha oversikt over alle intervjuer artistene har gjennomført. Men det hører til sjeldenhetene at nordmenn i offentligheten uttaler at de støtter opp om drap på homofile, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jonas Prangerød pressesjef for Øyafestivalen tar avstand fra kommentaren, men sier konserten vil gå som planlagt. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Prangerød sier at dette absolutt ikke er en uttalelse hverken han eller Øyafestivalen stiller seg bak.

- Jeg kjenner ikke til at Mayhem har ytret en slik type holdninger fra scenen eller som en del av en fremføring. Dette er ord jeg ikke ville tatt i min munn, og jeg ville ikke at noen av de ansatte i Øya skulle sagt noe lignende eller stilt seg bak en slik uttalelse. Vi tar avstand fra det. Men jeg mener det er mest problematisk for personen som har sagt dette.

Vil ikke kommentere

- Får dette noen konsekvenser for kveldens konsert?

- Vi har et publikum som kommer for å se konserten og som har betalt for det. Vi ønsker at konserten skal gå som normalt, sier Prangerød.

Mayhem gjør vanligvis ikke intervjuer samme dag som de spiller konsert.

Jan Axel «Hellhammer» Blomberg sier via Jan Martin Jensen i Radar booking at han ikke vil snakke med Nettavisen om saken i dag.

Drap og kirkebranner

Bandet og miljøet rundt har også en historie med vold, kirkebranner og drap bak seg.

I 1993 begikk tidligere bassist Varg «Count Grishnack» Vikernes drap på gitaristen Euronymous (Øystein Aaarseth). Andregitaristen på den tiden ble dømt som medskyldig.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag