*Nettavisen* Nyheter.

Øyedråper mot nærsynthet

Foto: Crestock

I fremtiden kan du legge bort brillene, foreslår forskere.

13.09.10 16:02

(SIDE2): Et gen som forårsaker nærsynthet er oppdaget av engelske forskere. Innen ti år kan medisinen som forhindrer nærsynthet eller stopper utviklingen av nærsynthet, være i bruk.

Da vil i tilfelle millioner av kroner være spart på kontaktlinser, briller og laseroperasjoner. Hvis barna får det i oppveksten vil også skolebarn slippe angsten som kan være knyttet til brillebruk, skriver Daily mail.

Nærsynthet blir mer og mer vanlig fordi vi tilbringer mer tid inne og foran PC-skjermer. Synsforstyrrelsen som forårsakes av at øyeeplet vokser for fort gjør seg ofte gjeldene i barneårene. I noen tilfeller kan synet bli dårligere på meget kort tid.

Sammenlignet DNA
Det fins dessverre ingen måte å forhindre denne prosessen på per i dag og i de mest alvorlige tilfellene så kan tilstanden før til blindhet.

Den siste forskningen ledet av eksperter ved King's College i London og publisert i det prestisjetunge Nature Genetics, tilbyr nå håp til millioner.

Forskerne sammenlignet DNA fra mer enn 4 000 engelske tvillinger for å finne genet de lette etter. De bekreftet så resultatene ved å studere genmateriale fra 13 000 britiske, nederlandske og australske mennesker.

Omtrent 45 prosent av alle briter har genet og de som har to sett med genet er nesten dobbelt så utsatt for å bli nærsynte som de som ikke har genet.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.