Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øyelege ba pasient spionere på annen lege

Da pasienten ba om erstatning etter en operasjon, foreslo øyelege Per Somby en ordning av de helt sjeldne.

I en e-post til pasienten ba Somby – som er øyelege med egen klinikk i Lakselv i Finnmark – om at hun oppsøkte en konkurrerende øyelege i Tromsø. Dette skriver Finnmark Dagblad.

Somby, som også er leder av Samisk legeforening, foreslo at pasienten skulle gjøre lydopptak av den andre øyelegen under konsultasjonen, og deretter selge opptaket videre til ham. I en e-post, som Nordlys har fått tilgang til, kommer det frem at Somby tilbyr å betale en sum på titusenvis av kroner for tjenesten.

«Dersom du er enig kan du tjene gode penger dersom du kan gi meg opplysninger om (den andre legen) som jeg ønsker. Du kan sette telefonen på opptak mens du har time hos ham og stille enkle spørsmål, eller bare ha den på og senere selge opplysningene til meg. Det trur jeg blir mer penger av. Hva mener du?», skriver Somby i e-posten til pasienten.

Pasienten takket nei til forslaget, som hun mente var «ulovlig og urimelig».

Ble klaget inn til Fylkesmannen
Den spesielle forhandlingssituasjonen oppsto etter at pasienten ba om å få tilbakebetalt pengene etter en privat laserbehandling i 2012.

Saken endte med at pasientens advokat klaget Somby inn til Fylkesmannen i Finnmark. Fylkeslegen har bedt Statens helsetilsyn vurdere administrativ reaksjon mot Somby.

«Det synes å fremgå at Per Somby har prøvd å forhandle med pasienten for å unngå erstatningssak, og for å oppnå fordeler overfor en kollega og konkurrent», skriver fylkeslege Karin Straume i Finnmark i dokumentet, som er oversendt Statens helsetilsyn.

Forhandlet om pris
Bakgrunnen for forespørselen var at pasienten i etterkant av en laseroperasjon mente at behandlingen hadde medført komplikasjoner. Somby benektet dette.

Likevel sa han seg villig til å forhandle med pasienten da hun ba om en «minnelig løsning».

I Fylkesmannens behandling av saken kommer det frem at pasienten først ba om å få tilbakebetalt 24.400 kroner, som hun tidligere hadde betalt for behandlingen.

Da svarte Somby at det i så fall måtte utarbeides en kontrakt. Her ønsket Somby at pasienten skulle skrive under på at hun «forplikter seg til ikke å videreføre saken i rettssystemet, omtale den til andre personer eller offentlige medier og at saken ikke kan tas opp i pasientskadeerstatningsordningen».

Det var da pasienten ikke godtok dette at Somby foreslo at hun heller kunne gjøre hemmelige undersøkelser av øyelegen i Tromsø for å tjene mer penger.

Ville ha «bevis»
Konfrontert med e-posten, som Nordlys har fått utlevert fra Statens helsetilsyn, legger Somby kortene på bordet.

– I ettertid er jeg ikke bekvem med dette. Man kan gjøre mange ting i krigens hete som man angrer på etterpå, sier Somby til Nordlys.

Somby sier at bakgrunnen for avtaleforslaget var at han lenge har hatt en mistanke om den aktuelle legen i Tromsø, som han øynet en sjanse til å få bekreftet.

Legen i Tromsø har en stilling på UNN, samtidig som han driver privat praksis.Somby påstår at legen gjentatte ganger har bedt pasienter gå til pasientskadeerstatningssak mot ham.

Samtidig medgir han at han ikke kan bevise dette.

– Jeg kan ikke bevise det, men det virker logisk at det er slik. Målet mitt var å få dokumenterte opplysninger om hva han sier til pasientene.

Flere pasientskadesaker
Somby forklarer at en rekke pasienter over lang tid har gått til pasientskadeerstatningssak mot ham. Ifølge Somby uten at noen av pasientene har vunnet gjennom.

– Etter å ha blitt operert hos meg, så har de dratt til UNN. Og etter at de har kommet fra UNN har de fremmet saken for pasientskadeerstatning. De gjør ikke det av seg selv. Jeg mener han utnytter stillingen som lege ved UNN til å få meg ut av markedet slik at han kan overta kundene mine fra Finnmark, sier Somby.

Somby understreker at han før han sendte e-posten hadde hatt mange tidligere konsultasjoner med pasienten, og at han hadde inntrykk av at hun trengte penger.

– Det var en av grunnene til at jeg skrev e-post til henne. Hun ville mest sannsynlig få mer penger dersom hun ble med på tanken. Jeg ser i ettertid at jeg antok at vi var mer venner enn jeg hadde grunn til å tro. Det var et feiltrinn av meg.

Somby sitter som leder av Samisk legeforening, som blant annet mottar tilskudd fra Sametinget.

– Kan du som leder av Samisk legeforening stå inne for at du eller andre leger gir pasienter slike tilbud?

– Nei, det kan jeg ikke. Men jeg hadde et sånt ønske om å få mistanken min dokumentert.

Øyelegen: – Jeg er rystet
Øyelegen i Tromsø reagerer med vantro da han hører om Sombys anklager.

– Jeg er rystet. Dette er ikke rett, sier øyelegen til Nordlys.

Han er en mangeårig spesialist i øyesykdommer, og en internasjonalt anerkjent kirurg. I 2013 ble han nominert til en internasjonal hederspris for sin faglige ekspertise.

– Jeg tror du selv hører hvor urimelig disse påstandene er. Jeg ville aldri aktivt bedt en pasient om å anlegge erstatningssak mot en annen lege. Dersom en pasient derimot hadde spurt meg om vedkommende burde benyttet seg av ordningen, så kunne jeg gitt dem råd og opplyst dem om deres rettigheter, sier øyelegen.

Helse Nord: Uakseptabelt
Han bekrefter at han har kjennskap til Somby, men sier at de ikke har møttes på flere år. Han bestrider også at de to er konkurrenter.

– Jeg skjønner ikke hva han tenker på. Det er ingen konkurranse mellom oss. Og så vidt jeg vet har vi heller ingenting usagt, sier legen.

Også Helse Nord reagerer på anklagene. De har en kontrakt med Somby som innebærer at han tar oppdrag på vegne av det offentlige helsevesenet, men hadde ikke hørt om saken før Nordlys ba om en kommentar onsdag.

– Helse Nord RHF kjenner ikke til denne saken. Hvis opplysningene er korrekte framstår dette som helt uakseptabelt og vi vil følge opp saken for i første omgang å få nødvendig informasjon, uttaler kommunikasjonsdirektør Kristian Fanghol til Nordlys.

PS! Saken mellom pasienten og Somby endte for øvrig til slutt hos Pasientskadeerstatningsnemnda. Der ble kvinnen ikke tilkjent erstatning.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!