*Nettavisen* Nyheter.

Øygard er skuffet over dommen

Hevder fortsatt han er uskyldig dømt.

30.05.13 14:44

HTML EMBED

(NTB/Nettavisen): Den tidligere Vågå-ordføreren ble idag, torsdag 30.mai, dømt til ett år og tre måneders fengsel i Eidsivating lagmannsrett.

Straffen er ubetinget, altså må Øygard sone hele. Han må også betale 120.000 kroner i erstatning til jenta. Øygard tok betenkningstid på spørsmålet om han anker dommen eller ikke.

I dommen har retten lagt stor vekt på SMS-meldingene, mange av dem lagt fram for første gang nå i ankesaken i lagmannsretten. Fagdommerne og de fire jurymedlemmene er enstemmige i sin avgjørelse, og retten mener meldingene er bevis for den seksuelle kontakten Øygard ifølge dommen hadde med jenta.

Les også: Dømt til ett år og tre måneders fengsel

- Tas til etterretning
Etter dommen var lest opp og retten hevet forlot Rune Øygard salen. Aktor, Thorbjørn Klundseter, ble stående igjen med jenta og hennes bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Kort tid etterpå møtte de pressen.

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er skuffet over den lave straffen, og sier hun ble overrasket da hun hørte dommen ble lest opp. Hun hadde trodd at Øygard ville få en strengere straff.

- Det er mange skjerpende momenter som vi ikke mener kommer fram i denne dommen, sa Hjortdal, da hun møtte pressen utenfor salen.

På spørsmål om hvordan jenta tok lagmannsrettens dom svarer hun at hun tror jenta ble skuffet.

- Samtidig må hun ta innover seg at hun har blitt trodd, sier Hjortdal.

Aktor Thorbjørn Klundseter var ordknapp.

- Jeg har ikke noen annen kommentar enn at dommen tas til etterretning. Den vil bli gått gjennom på helt vanlig måte i forhold til om man skal vurdere anke eller ikke, sa aktor Klundseter etter dommen.

Hevder sin uskyld
Martin Eiebakke, den ene av hans to forsvarere, opplyste at Øygard er skuffet over dommen.

- Øygard hevder fortsatt han er uskyldig dømt, understreket forsvareren.

Til Dagbladet sier Øygard at han vil fortsette å kjempe.

- Straff og erstatning er mindre viktig. Så lenge påstanden om overgrep henger der, har jeg lyst til å kjempe, sa Øygard til avisen utenfor tinghuset på Hamar kort tid etter at dommen hadde falt.

Eiebakke opplyste at forsvarerne og Øygard nå trenger tiden fram til ankefristen går ut for å avgjøre hva de skal gjøre. Han sier det blant annet kan være aktuelt å anke over saksbehandlingen og trekker fram at Øygard ikke fikk føre de vitnene han ville i lagmannsretten.

- Jeg tenker da på at vi ikke fikk innsyn i jentas journaler fullt ut fra barne- og ungdomspsykiatrien, og at vi heller ikke fikk lov til å føre psykiater Lars Weisæth som vitne når vi mente det åpenbart var relevant for denne saken, sa Eiebakke da han møtte pressen etter at dommen falt i Eidsivating lagmannsrett torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.