Gå til sidens hovedinnhold

Øyner håp om fred innen nyttår

Men Israels statsminister kunne ikke komme med noen garantier.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu talte til nasjonen i forbindelse med markeringen av den jødiske nyttårsfeiringen tirsdag.

Netanyahu kunne ikke garantere for at fredssamtalene med palestinerne ville ende med suksess, men lovte at han ville anstrenge seg for å få til en avtale innen utgangen av året, melder CNN.

- Etter mange forsøk er det i år startet direkte samtaler med palestinerne. Dette er et viktig steg i vårt forsøk på å inngå en fredsavtale mellom oss og dem, sa den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu tirsdag.

- Jeg kaller dette for et forsøk fordi det ikke er sikkert at det vil lykkes. Det er selvsagt mange hindringer, mange skeptikere og mange grunner til å tvile. Men vi må forsøke å skape fred, sa Netanyahu.

Møtes hver andre uke
Videre påpekte statsministeren at hvis det skal opprettes en palestinsk stat, vil det også være naturlig at palestinerne anerkjenner Israel som en jødisk stat.

Netanyahu foreslo søndag at han og palestinernes president Mahmoud Abbas møtes ansikt til ansikt annenhver uke, for å diskutere vilkårene for en mulig fredsavtale.

Men det gjenstår mange hindringer. Blant annet er partene uenige om Israels omstridte byggeaktivitet i bosettingene. Byggeaktiviteten er midlertidig stanset, men skal etter planen gjenopptas 26. september. Abbas skal ha uttrykt at fredssamtalene ikke kan fortsette dersom byggingen gjenopptas.

Angrepene fortsetter
I tillegg er Hamas, som styrer Gazastripen, imot fredsforhandlingene, og Hamas’ militante fløy fortsetter å angripe israelske mål.

Samtidig har Israel gjennomført bombeangrep mot smuglertunnelene på Gazastripen. Begge parter har lidd tap av menneskeliv den siste uken.

Israel og palestinerne har ikke hatt direkte samtaler etter at forhandlingene opphørte i desember 2008. Men i forrige uke inviterte USAs president Barack Obama partene til Det hvite hus for å gjenoppta forhandlingene.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken