Cancun (NTB-Reuters-DPA): Små øystater frykter at de står overfor «historiens slutt» som følge av klimaendringer og stigende havnivå.

Får havet til å stige
Kiribati, Tuvalu og Maldivene er noen av landene som er mest utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig.

- Alle disse landene kjemper nå for å overleve. De står overfor historiens slutt, hevdet Antonio Lima, Cap Verdes ambassadør til USA, under åpningen av det store klimamøtet i Mexico mandag.

Innbyggere i flere øystater forteller om stormfloer som ødelegger strender og fører til at drikkevann og jordbruksjord forurenses av saltvann. På lengre sikt er de redd for at stigende havnivå nærmest skal vaske øyene deres bort fra verdenskartet.

Vil ha mer ambisiøse klimamål
For å senke risikoen for at dette scenariet blir virkelig, har en lang rekke øystater stilt seg bak kravet om at økningen i gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må overstige 1,5 grader.

Denne målsettingen er enda mer ambisiøs enn 2-gradersmålet som mange land sluttet seg til på klimatoppmøtet i København i fjor. (©NTB)