Gå til sidens hovedinnhold

Øystein Stray Spetalen i hemmelig møte med Israels ambassadør: – Ingen kommentar

Milliardæren Øystein Stray Spetalen hadde nylig en «hyggelig lunsj» med Israels ambassadør og Frp-politiker Himanshu Gulati.

Det er mye som skjer i Israel. Det er nok et valg den 23. mars. Det blir det fjerde valget på bare få år, etter ulike regjeringsalternativ har slitt med å sikre seg flertall i parlamentet. I tillegg er det mye interesse for Israel, som følge av den soleklare førsteplassen i vaksinekappløpet.

I skrivende stund har 58,2 prosent av den israelske befolkningen fått minst én dose med vaksine. 45,5 prosent er fullvaksinert.

Les mer: Omstridt trefelling i Oslo: - Rart at man klager over at det investeres 130 millioner

Vil ha samarbeid

Både Frp og Sp har tatt til orde for å inngå samarbeid med Israel om vaksinering, etter Danmarks statsminister Mette Fredriksen dro til Israel og inngikk et samarbeid om forskning og produksjon av vaksiner.

Det har også pirret nysgjerrigheten til både milliardær og investor Øystein Stray Spetalen og Frp-politiker Himanshu Gulati. Tirsdag var de på lunsj hjemme i ambassaderesidensen til den israelske ambassadøren Alon Roth.

Når Nettavisen tar kontakt for å høre hva møtet handlet om, er det en ordknapp Spetalen som svarer. På SMS får vi en kort beskjed: «Har ingen kommentar».

Les også

I Israel er 55,6 prosent er vaksinert: Nå skyter smitten i været

Frp-politiker Himanshu Gulati forteller litt, men heller ikke han vil lette for mye på sløret.

– Det var en veldig hyggelig lunsj med den israelske ambassadøren, noe jeg fra tid til annen har med han som nestleder i Israels venner, sier Gulati til Nettavisen.

Israels venner er en fraksjon på Stortinget med medlemmer fra ulike partier.

– Denne gangen var også Øystein med, og vi hadde en hyggelig prat om flere aktuelle ting, deriblant det kommende israelske valget og korona. Det er nok dessverre ikke aktuelt å gå inn på noe mer enn det, sier Gulati.

Les mer: Klagestorm mot NRK etter Israel-tirade

Solberg takket nei til Israel

Samme dag som lunsjen kom nyheten om at den norske regjeringen har takket nei til et vaksinesamarbeid med Israel. I et brev sendt fra den israelske ambassadøren Benjamin Netanyahu til statsminister Erna Solberg, inviterte statslederen til et vaksinesamarbeid.

Spesielt gjaldt det forskning ot utvikling, produksjon, antistoffer, regulering og lisensiering og distribusjon, kunne DN melde tirsdag.

Les også: Vil prioritere eldre innvandrere i storfamilier foran i vaksinekøen: – Dette er rasisme

Men Solberg hadde ingen interesse i et slikt samarbeid. I stedet har all avtaler gått gjennom EU.

– Det ble gjort en vurdering av om vi hadde mer å hente på samarbeid med Israel på det tidspunktet. Da var den helsefaglige vurderingen at det hadde vi ikke. Derfor svarte vi Israel at vi ikke så behovet for et forsterket samarbeid om dette nå, men at vi ville fortsette med videokonferansene, fortalte Solberg til DN.