*Nettavisen* Nyheter.

Øyvind (45) fikk 5000 kroner pr. kilo han la på seg

Foto: Hans Trygve Holm (Avisa Nordland)

Resultat: Han er tilbake i jobb, og kreftforeningen har fått 75.000 kroner

Ved å «feite» seg opp har Øyvind Gundersen samlet inn 75.000 kroner til kreftforeningen. Nå arrangerer han Valnesfjords første takkonsert, skriver an.no.

- Det har vært tøft, men det går bra.

Øyvind Gundersen (45) fra Valnesfjord er optimist og full av pågangsmot etter å ha kommet seg etter en alvorlig kreftsykdom. Nå har han tatt initiativ til Valnesfjords første takkonsert, med bandet Senjahopen som hovedartister. Som hans sambygdinger sier det:

- Han Øyvind er primus motor for heile sjiten.

Ingen match
I 2011 ble Øyvind rammet av akutt lymfatisk leukemi, og bare en benmargstransplantasjon kunne berge livet hans. Familie, venner og kollegaer registret seg som givere. Og mobiliserte på Facebook for å få flere til å bli blodgivere og benmargsdonorer.

Legene søkte i alle registrere. Men Øyvind har en vanskelig vevstype, og man fant ingen match.

Stamceller
Redningen kom i 2012, da han fikk tilbud om stamcelletransplantasjon fra navlestrengblod.

- Ved stamcelletransplantasjon er kravene til match av vevstype mindre enn fra en fremmed donor, forklarer han til an.no.

Første transplantasjon gikk imidlertid ikke bra. Han måtte gjennom en ny runde. Og sjansen for at andre gangs transplantasjon skulle bli vellykket var mindre enn den første.

- Heldigvis visste jeg ikke det den gang, smiler Øyvind.

Avisa Nordland treffer han vandrende langs gangstien på Rønvikleira i Bodø. Han er tilbake på jobb hos Dips. Fryder seg over livet og ser lyst på framtida.

- Den eneste gangen jeg mistet motet noen timer, var etter den andre transplantasjonen. Da blodprøvene viste at stamcellene faktisk gjorde jobben sin, våget jeg ikke å tro at det var sant, innrømmer han.

Sponsorer
- Jeg har bestandig vært tynn som ei flis. Men da jeg kom hjem fra Rikshospitalet den 15. juni i fjor, bestemte jeg meg for at dersom jeg skulle ta opp kampen mot sykdommen, så måtte jeg ha mer energi og litt kjøtt på beina, sier han.

Dermed startet aksjonen «Til seters – med Øyvind Gundersen» (for å bli feit).

- Jeg utfordret min arbeidsgiver, Dips, til å sponse hvert kilo jeg la på meg med 1000 kroner. De sa ja, og så ballet det på seg. To tre andre bedrifter, familier, venner og kollegaer meldte også på. Og pengene skal gå uavkortet til Kreftforeningen, forteller Øyvind.

Konsert
Det endte med 5.000 kroner per kilo, og når aksjonen er over midt i juni i år, er han 17 kilo tyngre, og har skaffet 85.000 til kreftforeningen.

- Det har vært hardt men også motiverende å legge på seg så mye på ett år. Jeg har spist vafler med smør og brunost daglig, to pakker smør til hver vaffel faktisk, flirer han.

Nå gleder han seg til å feire livet sammen med sambygdinger på taket av den gamle Ica-butikken 15. juni.

- Vi har vært en flott gjeng som har dratt dette i land. Og det blir årets konsert nord for dronning Mauds land, reklamerer han.

Pendler
Etter at kiloene la seg på kroppen, har det bare gått oppover med livskjemperen fra Valnesfjord.

- Nå er det legene som bremser meg fra å ikke være i full jobb. De synes tre dager i uka bør holde. De tre dagene pendler Øyvind med tog mellom Valnesfjord og Bodø.

- Jeg stortrives på jobb og har fantastiske kollegaer som har støttet meg hele veien, sier han.

Han fryder seg i livet. I helgen skal datteren hans konfirmeres, og han er i full sving med sin yndlingshobby; hundekjøring, med familiens fem alaska huskyer.

- I vinter gikk jeg til og med gjennom isen i Graddis ..., men sto han av, røper Øyvind.

Flere nyheter i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag