Familien Haugen må feire julen oppdelt, i karantene og isolasjon, etter at pappa Øyvind testet positivt søndag. Han tar likevel ikke så veldig tungt på det hele:

– Det går bra det. Det var litt synd at ikke Tottenham klarte å slå Liverpool i går, men da hadde det kanskje blitt litt vel mye positivitet i hjemmet i går, sier nysmittede Øyvind Haugen til Nettavisen.

– Det ble vel uavgjort, 2-2? Det er ikke mange som klarer det mot Liverpool i år.

– Neida. Vi får takke oss til det, svarer en litt tungpustet Haugen på telefon fra sofaen i Skien.

Det så lenge ut til å bli en koronafri advent, men så testet sønnen Olav positivt 11. desember, etter å ha blitt smittet på skolen. Han ble etter dette ivaretatt av foreldrene, mens datteren bodde hos mormoren i en periode.

– Vi tok et bevisst valg. Vi kunne ikke ta forholdsregler med en åtte år gammel gutt og la han være alene, men tok jo da høyde for at vi kunne bli smittet selv. Så den er grei, men vi trodde jo at smittefaren var over, før det nå åtte dager senere kom en positiv test.

Oppdelt jul

Datteren rakk akkurat å komme hjem lørdag, før hun måtte tilbake igjen til mormor dagen etter. Der må hun feire jul også. Sønnen Olav er fritatt fra karantene etter å ha blitt frisk, og skal forhåpentligvis feire en mest mulig normal julaften et sted med andre barn. For pappa Øyvind og mamma Tine blir det noen rolige dager fremover:

– Jeg føler meg jo ikke bra, jeg er syk. Jeg har veldig vondt i hodet, er tett i nesen og har litt vondt i halsen. Når jeg skal sove så er jeg enten veldig varm eller kald om hverandre, så da er det på og av med ullundertøy hele tiden, sier Haugen.

Det var Varden som først omtalte familiens koronajul.

Haugen forteller til Nettavisen at det er første gang under pandemien at familien har blitt smittet, men at de blant annet tilbrakte vinterferien i fjor i karantene.

Les også: Skal du til utlandet i julen? Da må du passe på

– Vi har vært forsiktige, og forholdt oss til de reglene vi har fått beskjed om. Så kom det en smitteboom i klassen til sønnen min nå, så ble han smittet og så ble jeg smittet. Det er sånn som skjer. Sånn er det.

– Har dere rukket å handle alle julegavene?

– *Kremt* … ikke jeg, men konen min har det. Vi får ta resten på romjulssalg, ler Haugen.

Smak og ludo

Om det blir kalkun, pinnekjøtt eller biff av hjort på julaften er ennå ikke bestemt.

– Det er ikke så nøye hva jeg spiser når det er som det er.

– Du smaker kanskje ikke noe?

– Jo, jeg har faktisk beholdt smaken enn så lenge. Jeg merker i alle fall at jeg spiser sjokolade når jeg har sjokolade foran meg, sier Haugen, og sier at de skal få levert en julemiddag på døren med god avstand.

Haugen kommer med tips og råd under avstemningen

Les også: Dobbelt koronatillegg til ansatte i kommunene

Han har følgende tips til andre som må feire jul i karantene eller isolasjon:

– Vi har spilt veldig mye ludo. For han på åtte år så ringer han til søskenbarn og skolekamerater via Teams, og spiller dataspill sammen med dem. Det er veldig ålreit. Det blir ganske tungt å sitte tre stykker i stuen hele dagen, men Ludo er bra.

– Det viktigste

For at flere nordmenn skal unngå å havne i samme situasjon er beskjeden klar fra Haugen-familien:

– Det er bare å følge smittevernreglene, men alle kan ha uflaks. Jeg bærer ikke nag for at jeg er blitt smittet. Det er sånn som skjer, men jeg er i alle fall glad for at jeg, min kone og datteren vår er fullvaksinert, og at jeg nå får antistoffer. Det er jeg veldig fornøyd med.

Les også: Sarah Palin: - Over mitt lik at jeg tar vaksinen

– Det aller viktigste var at Olav ikke ble ordentlig syk av sin koronasykdom. Da får jeg heller ta et par dager med sykdom selv, det gjør meg ingenting, legger han til.

Mens Haugen og Nettavisen prater sammen tikker push-meldingen inn: Premier League og Tottenham-kampene ruller og går som planlagt, også andre juledag.

– Så bra. Det blir et lite høydepunkt når man har det som man har det, avslutter pappaen.

Les også: Hvis du er usikker på om hurtigtesten funker på omikron, bør du lese dette