RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

P4 tapte momssak i Høyesterett

Radiokanalen må nå betale moms på premiene de deler ut til lytterne sine. Høyesterett mente programlederens omtale av produktet og premiejingler er reklamegjenytelse.

Høyesterett ga ikke P4 medhold i at de delvis burde slippe å betale moms av verdiene av premier til lytterne. Radiokanalen mente at programlederens omtale av produktet og premiejingler ikke kan anses som reklamegjenytelse, men fikk ikke medhold.

Heller ikke i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fikk radiokanalen medhold. P4 må nå betale Finansdepartementets saksomkostninger på 90.000 kroner.

Oppland fylkesskattekontor etterberegnet merverdiavgift for 43 avtaler om salg av reklame i forbindelse med konkurranser i 1994 og 1995. Men P4 påklaget vedtaket til Klagenemnda for merverdiavgift, som reduserte avgiften til å gjelde annonsørens omsetningsverdi på premieproduktet.

P4 tok så saken inn for rettsapparatet, fordi de mente at premiene ble gitt direkte fra annonsør til lytter. Radiokanalen la vekt på at premiene ikke var vederlag til P4 for reklame i form av omtale. Radiokanalen hevdet i retten at omtalen de gjør av premier i radioprogram var å likestille med redaksjonelt stoff, og at det er i strid med den redaksjonelle integritet å ta betalt for omtale av produktet. P4 aksepterte imidlertid å betale moms for enkelte premier hvor det i avtalen med annonsøren sto at premiene var gjenytelse.

Høyesterett mener omtalen av premiene er å anse som markedsføring.

Videre finner retten det sannsynlig at konkurransene skaper ekstra lytterinteresse som gjør at premiene får økonomisk verdi for P4 i form av høyere reklameinntekter, i tillegg til at annonsørene tjener på lytteinteressen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere