På besøk i landsbyen

Vær blid og respektfull når du besøker urfolk, som disse zuluene i Sør-Afrika.

Vær blid og respektfull når du besøker urfolk, som disse zuluene i Sør-Afrika. Foto: Bjørn Moholdt

Det blir stadig mer populært å besøke stammer som lever på tradisjonelt vis, men hvordan oppfører man seg?

25.09.12 11:40

HTML EMBED

Å besøke urfolk, stammer eller landsbyer som fortsatt lever på tradisjonelt vis er i utgangspuntet en positiv ting, men det har også sine negative sider. Skjer det på bærekraftig vis, får menneskene sårt tiltrengte inntekter, noe som bidrar til opprettholdelse av kultur og tradisjoner. Men turisme kan også forringe og til og med ødelegge den samme kulturen. I mange tilfeller stikker også mellommenn av med mye av fortjenesten. Er du i tvil om du skal besøke en stamme eller ikke, bør du finne ut om stammen selv ønsker deg der, og i hvilken grad de tjener på det. Er du inntrenger eller gjest? Vel fremme kan det være for sent.

1. Snakk med folk, ikke bare ta bilder av dem. De er mennesker, ikke objekter.

2. Ta deg god tid, og vis genuin interesse. Bruk humor.

3. Husk at selv om du betaler for besøket skal du ikke fråtse uhemmet. Du er fremdeles en gjest. Vær derfor varsom med private spørsmål.

4. Ikke bli sur om noen vil ha penger for å bli tatt bilde av. Det er jobben deres å være modeller. Noen steder er «ta så mange bilder du vil» inkludert i entréprisen. Spør uansett før du begynner å fotografere.

5. Om du vil gi noe, gi penner, ark, ris, bønner, nudler, toalettsaker eller førstehjelpsutstyr fremfor søtsaker. Dersom stammen eller landsbyen har et helsesenter, skole eller en sosial organisasjon, gi heller ting og penger til dem, og ikke til enkeltindivider. Slik kommer donasjoner alle til gode.

6. Kjøp heller varer og tjenester (omvisning, tolking, mat, vann etc.) fremfor å dele ut penger i «veldedighet».

7. Kjøp håndlagde ting, ikke masseproduserte suvenirer.

8. Vær selektiv om du reiser med et reiseselskap. Forsikre deg om at stammen faktisk får en vesentlig del av inntektene fra ditt besøk.

9. Ikke gå inn i et hus, telt eller liknende om du ikke er invitert.

10. Si takk.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.