RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På catwalken for feminisme

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Martine Aurdal går modell for likestillingen under Oslo Fashion Week.

(SIDE2): Hun er ikke den som frekventerer moteuka hyppigst, men entrer gjerne motemoloen for å fremme et feministisk standpunkt.

//LES MER OM MOTE HER//

Aurdal er medprogramleder for talkshowet Studio 5 på TV-kanalen FEM, og leder til daglig samfunnsavdelingen i Dagbladet. Nå blir hun også å se på catwalken.

- Jeg brukte lang tid på å bestemme meg for om jeg vil bli med på dette, både meg tanke på om det var noe jeg kunne stå for personlig, og i henhold til jobben min. Moteshow er jo ikke akkurat det jeg driver med for å si det mildt, sier en lattermild Martine Aurdal til Side2.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mote med et budskap
13. februar debuterer designerduoen Mary Hasavari og Viktorija Valsø på Oslo Fashion Week med sitt klesmerke Flinga. Konseptet for visningen og merket er å fronte et kvinneideal hvor jenta tar kontroll. Designerne ønsker å vise at mote som del av populærkulturen kan fremme et alternativt kvinneideal. Samtidig har de håp om å endre det som ser ut til å være den dominerende oppfatningen av feminister i dag.

Det var denne tankegangen som fikk Aurdal til å til slutt ville gå visningen.

- Folk må forstå at vi ikke har full likestilling i Norge, selv om vi har kommet langt. Når kvinner kommer ut i arbeidslivet blir dette veldig klart. For eksempel har ikke likelønnen endret seg på 30 år, og det er viktig at likestillingen når bredest mulig – også gjennom mote.

Vil det å ta et slikt standpunkt være problematisk med tanke på jobben din, tror du?
- Nei, jeg har spurt om lov av sjefen min, og det fikk jeg, sier Aurdal. Jeg kan stå for disse synspunktene designerne fremmer, og jeg synes det er et kult konsept. Så jeg fikk avklart dette med jobben før jeg takket ja.

- Hot å være feminist
- Vi syns man skal kunne være en sterk, smart kvinne som kan ta kontroll over sitt eget liv og fortsatt kunne se elegante ut. Fordommen om at feminister ikke kan være pene er en stor grunn til at mange kvinner ikke ønsker å identifisere seg med feminister. Det, og tanken om at det ikke er noe å kjempe for mer. Vi tror at dette er det første som må konfronteres for at vi skal få fullstendig likestilling i Norge. Hvis folk ikke ønsker å kalle seg feminister lengre har samfunnet et alvorlig problem. Vi må gjøre det hot igjen å være feminist, slik det var på 20-tallet, slik uttrykker designerne sine holdninger selv i en pressemelding.

Disse holdningene vil gjenspeiles på catwalken under Oslo Fashion Week.

Martine Aurdal har imidlertid mer til overs for kampsaken enn for selve mote.

- Jeg er vel ikke den som frekventerer moteuka hyppigst akkurat. Jeg har jo et forhold til mote slik alle har det, men det er først og fremst tanken bak dette som appellerer til meg. Når det er sagt så er jeg jo veldig spent på å gå på catwalken, sier Aurdal og hinter lattermildt til at hun ikke er verken blant de yngste eller høyeste av modellene.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere