RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TIL SALGS: Døde hunder henger til salgs på gaten i Yulin, som avholder en hundekjøttfestival i forbindelse med sommersolverv.
TIL SALGS: Døde hunder henger til salgs på gaten i Yulin, som avholder en hundekjøttfestival i forbindelse med sommersolverv. Foto: China Stringer Network (Reuters)

På denne festivalen spiser de hunder

Sist oppdatert:
Rundt 10.000 hunder blir slaktet i løpet av den omstridte festivalen.

Innbyggere i den sørlige kinesiske byen Yulin feirer sommersolverv på en utradisjonell måte, i hvert fall sett med europeiske øyne.

Hvert år feirer innbyggerne årets lengste dag ved å innta en diett bestående av sprit, hundekjøtt og litchifrukt, som ifølge tradisjonen skal holde dem friske gjennom vinteren.

- Hjerteskjærende
Om lag 10.000 hunder skal ha blitt slaktet under fjorårets festival, og det er ventet tilsvarende tall under årets festival.

- Yulin-festivalen er et grusomt og sjokkerende sted. Det å se dyr som lider, er i seg selv smertelig. Men det er noe virkelig hjerteskjærende ved å se menneskets beste venn så forfjamset og forrådt, sier politisk rådgiver i The Human Society International (HSI), Peter Li, til Huffington Post.

De senere årene har innbyggerne høstet massiv kritikk for å slakte og spise hunder under midtsommerfestivalen. Kritikere og dyrevernaktivister har de siste årene fremmet massiv kritikk mot festivalen i Yulin via sosiale medier.

Flådde, kokte hunder
Kinesiske mikroblogger har vært bombardert med bilder av flådde, kokte hunder som henger fra kroker i gatebodene i Yulin.

Aktivister tror den økte kritikken kan skyldes at stadig flere kinesere går til anskaffelse av kjæledyr eller reiser til utlandet, og tar dermed avstand fra tidligere holdninger som tilsier at det er normalt å spise hund.

- I årevis har Vesten fordømt den ekstreme nøden og grusomheten som preger hundekjøtthandelen i Kina, men nå blir lidelsene fordømt fra innsiden av Kina, sier Peter Li.

Fremskynder festivalen
Nå har innbyggerne sett seg lei på kritikken, og dermed valgt å fremskynde feiringen av sommersolverv, som egentlig finner sted førstkommende lørdag.

Innbyggerne tyvstartet festivalen forrige helg, og håper dermed at de klarer å slippe den negative medieoppmerksomheten og den verste kritikken fra dyrevernaktivistene.

Grusomhetens festival
Organisasjonen The Human Society International (HSI) har tidligere vært på festivalen og dokumentert det de omtaler som ren dyreplageri. De har blant annet tatt bilder av hunder som sitter og venter i buret på å bli slaktet og spist. Bildene er lagt ut på hjemmesiden deres.

På hjemmesiden til organisasjonen har de et bilde av en fanget hund og følgende bildetekst: «Døden for hunder - grusomhetens festival».

- Bli med på HSIs kampanje og bekjemp den grufulle og ofte ulovlige hundekjøtthandelen, som pågår i Yulin nå, skriver organisasjonen.

Samler inn gatehunder
Dyrevernaktivister sier at festivalen utgjør en helsetrussel fordi hundene ikke gjennomgår noen karantene, som forsikrer at de ikke er bærer av noen sykdommer.

Mange av hundene er gatehunder som er hentet fra rundt omkring i landet. Angivelig er noen av hundene, som slaktes og spises på festivalen, kjæledyr som er blitt stjålet.

Dyrevernaktivister hevder også at hundene kan være forgiftet med kjemikalier som kan være skadelig for mennesker.

Tar avstand fra festivalen
Lokalmyndighetene i Yulin tar offisielt avstand fra festivalen, ettersom den høster så mye kritikk. Myndighetene skal ha bedt noen restauranteiere om å fjerne referansene til hundekjøtt fra selve menyen, men de skal ikke ha innført noe forbud mot å selge og spise hundekjøtt under festivalen.

Opinionspress har ført til at en annen hundekjøttfestival i Kina har blitt lagt ned. Festivalen i Zhejiang-provinsen hadde pågått i flere hundre år, men i 2011 ble det slutt som følge av offentlig press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere