*Nettavisen* Nyheter.

På jakt etter alligatorer

I Florida finnes det en million alligatorer. Vi møtte tre av dem.

01.10.06 11:50

(SIDE2): En liten times kjøring vest for Miami ligger nasjonalparken Everglades. Med over 10.000 kvadratkilomer gir parken deg et utrolig innsyn i dyreliv, sumper og myrer.

Se bilder fra Everglades nederst

Det er alligatorne som dominerer området. I Florida bor det 4 millioner mennesker og det finnes en million alligatorer. Og det var håpet om å se en alligatorer eller to i fri natur som drev oss til den enorme nasjonalparken.

Store forskjeller
I bussen på vei til Everglades kunne guiden vår fortelle at alligatorer skiller seg ut fra krokodiller på mange måter. Der en krokodille går til angrep, forsvinner en alligator vekk. Utseendemessig er de også ulike både med snutepartiet og øynene.

Like før målet vårt, Gator Park, bremser guiden/sjåføren vår opp og ber oss kikke ut i kanalen som går parallellt med bilveien. Bare noen få meter fra oss ligger en alligator og slapper av.

Slå på lyset
I finere strøk i Miami kan det faktisk forekomme at alligatorer forviller seg inn på folks eiendom og tar bolig i de mange svømmebassengene. Derfor anbefales det å alltid slå på lyset før man tar et kveldsbad i bassenget sitt - for å forsikre seg om at det ikke er ubudne gjester der.

Alligatorsafarier foregår fra såkalte sumpbåter - båter som drives av en gedigen propell bakerst på båten. Den har ingen bremser og kan ikke bakke bakover, så kjører man forbi en alligator bør man se den med en gang.

Rikt dyreliv
Everglades inneholder også mye annet enn alligatorer. 26 forskjellige typer slanger, enorme mengder fugler, skilpadder og fiskesorter er også å finne om du er (u)heldig.

Vi så flere skilpadder enn alligatorer.

Stakkarslige tre alligatorer var alt vi så, og samtlige var av den lille sorten - maks en meter. Noe skuffende, da jeg hadde forventet å se noen flere og større. Men slikt kan ikke planlegges på forhånd - man må ta det man får.

Alligatorsmørbrød
Til servering på kafeterian i Gator Park får man servert smørbrød med alligatorkjøtt. Dette høres kanskje litt merkelig ut, men Tom, en ansatt ved parken, kunne fortelle oss at de håpet folk ville kjøpe alligatorsmørbrødene.

- Alt våre besøkende bruker av penger på alligatorer - enten det er smørbrød eller andre ting, går tilbake til alligatorne. Det er penger vi kan bruke på videre forskning og utvikling - slik at vi kan lære å kjenne dette flotte dyret enda bedre, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.