RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På jakt etter sommerjobb?

Sist oppdatert:
Hva skal du gjøre for å finne jobben? Må du skrive søknader, eller finnes det også andre metoder? Og hva skal egentlig en søknad inneholde? Hvilke rettigheter har du som ung arbeidstaker? Ung.no gir deg konkrete råd som kan hjelpe deg.

Her er de viktigste framgangsmåtene for å skaffe seg sommerjobb.

Bruk nettverket ditt!
Si til alle du kjenner; familie, venner, venners familie og venner at du er ute etter sommerjobb og be dem tipse deg om de får høre om ledige jobber. Dette er den vanligste måten å få seg første jobb på.

Gå rundt og spør om jobb i bedrifter og firma
Stikk innom butikker, gårder og alle andre tenkelige bedrifter og fortell at du gjerne vil ha sommerjobb hos dem. Ved vise deg fram og demonstrere virkelyst og humør øker du sjansene for at de velger nettopp deg.

Tenk etter hvilke bedrifter og kontorer som finnes i byen eller bygda di, og oppsøk dem. Mange bedrifter trenger sommerhjelp selv om de ikke annonserer etter det. I alle bedrifter har de mange arbeidsoppgaver som du kan utføre uten å ha arbeidserfaring. Det kan være rengjøring, kantinearbeid, opprydning i arkiv, vaktmester- og gartneroppgaver og varepåfylling.

Søk på jobber som er utlyst i lokalavisene, oppslag i lokalmiljøet eller på internett
Bruk lokalavisene, kikk på oppslagstavler på butikker, busstasjoner, buss-stopp og lignende. Mange tror at det å søke på annonserte stillinger er den beste måten å få jobb på. Det er ikke alltid riktig. En del finner seg riktignok jobb på denne måten, men mange av jobbene som er aktuelle for ungdom utlyses ikke slik. Vi vil anbefale deg å kombinere denne metoden med en av de andre nevnt ovenfor.

For jobbsøk på internett
Aetat
Finn
Sommerjobb.no
Sommerjobbkatalogen.no
Deltidsjobb.no

Sommerjobb i utlandet

Nordjobb - Foreningen Norden
Organiserer sommerjobb og opphold i andre nordiske land.
www.nordjobb.net

Summerjobs
Oversikt over sommerjobber og arbeidstillatelse i store deler av verden
www.Summerjobs.com

Dersom du finner en interessant jobbannonse, ta først kontakt med arbeidsgiver direkte eller pr. telefon og si at du er interessert. Forbered deg og tenk ut spørsmålene du vil stille på forhånd. For noen arbeidsgivere holder det at du tropper opp og viser deg interessert og motivert, andre ønsker at du skal skrive en søknad, en CV eller begge deler.

Hvordan skrive søknad og cv?

En søknad bør inneholde informasjon om:
¿ Navn og alder
¿ Utdanning/skolegang
¿ Eventuell erfaring fra betalt eller frivillig arbeid
¿ Motivasjonen til å søke jobb.
¿ Når og hvor lenge du kan jobbe

Hos Ungdomsinformasjonen i Oslo finner du et eksempel på en jobbsøknad.

En "Curriculum Vitae" betyr livsløp og er en kort oppsummering av ditt liv, med vekt på skole/utdanning, jobb og andre erfaringer som kan være nyttige i arbeidslivet. De fleste ungdommer har naturlig nok ikke masser av jobberfaring, så ofte kan det holde å skrive søknad. Men dersom arbeidsgiver ønsker det, kan du likevel skrive ned det du har gjort i en CV. Husk at den skal være faktabasert og stikkordspreget, og at punktene bør være satt opp i omvendt kronologisk rekkefølge. Dvs. at de siste erfaringer du har hatt skal sette opp først; sommerjobben i 2002 nevnes før sommerjobben i 2001.

Hos Ungdomsinformasjonen i Oslo finner du eksempel på en CV.

Vanlige sommerjobber for ungdom
Avisbud/utdeling av reklame
Rengjøring
Pakking/lagerarbeid/varepåfylling
Innhøsting av bær og frukt, åker- og hagearbeid
Enkelt kontorarbeid (sortere, kopiere, sende brev)
Male hus og gjerder
Barnepass
Butikkmedarbeider

Tips på veien

Oppsøk arbeidsgivere alene
Da virker du mer selvstendig og gir et bedre inntrykk av deg selv.

Vær positiv!
Husk at du konkurrerer med andre om jobbene, så det er viktig å være blid og virke motivert for jobben.

Ikke forvent drømmejobben.
Du kan ikke regne med at de første sommerjobbene du får er kjempespennende. Også jobber som kan virke kjedelige i utgangspunktet er ofte bedre enn du tror, og med jobberfaring er det lettere å få andre jobber. Uansett er det flott å tjene egne penger!

Si ja til å jobbe store deler av sommeren
Ofte trenger bedrifter ekstrahjelp i hele sommerperioden. Din sjanse er større om du er villig til å jobbe sammenhengende i flere uker, for da slipper arbeidsgiver å lære opp enda en ekstrahjelp.

Hva hvis du blir syk?
Når du har jobbet i fire uker hos samme arbeidsgiver vil du ha rett på sykepenger fra første sykefraværsdag.

Forsikret for skader på jobben
En arbeidsgiver MÅ tegne en yrkesskadeforsikring for alle sine ansatte. Hvis du skader deg ved et uhell på jobb, skal denne forsikringen gjelde.

Kurs og sommerskoler over hele verden
Sommerkurser er korte kurser, varigheten kan variere fra 3 dager til 3 måneder. Sommerkursene arrangeres vanligvis i perioden juni til august. Plassene på slike kurs fylles ofte svært raskt, og det er en god ide å være tidlig ute. Her presenter vi en lenkesamling om over hele verden.

Lønn
Det finnes ingen lov som sier hva du skal ha i lønn. Det er ingen lovfestet minstelønn i Norge, uansett alder eller bransje. Lønnen avtales i utgangspunktet fritt mellom deg og arbeidsgiveren din, men på mange arbeidsplasser finnes en tariffavtale. Tariffavtalen vil ha bestemmelser om lønnen.

Søk om frikort
Skal du ha lørdagsjobb, gå med avisa eller jobbe litt i skoleferien? Nå slipper du å gå på likningskontoret for å hente frikortet.

Tjener du mer enn 23 399 i året må du skatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere