Gå til sidens hovedinnhold

På kabelfrieri i Rådhuset

Alle kabler i bakken innen fem år. Det er kravet Nordstrand Vel stilte i Rådhuset forrige uke.

NORDSTRAND: Nordstrand Vel hadde en deputasjon i samferdselskomiteen forrige uke. På agendaen var kabler i luftstrekk på Nordstrand.

Dette etter et innbyggerinitiativ hvor vellet samlet inn over 400 underskrifter mot luftkabler. Vellet har i tre år jobbet for å få bukt med kabelkaoset i området. Nå ønsker de en plan for å grave ned nye og gamle kabler innen fem år.

LES OGSÅ: Til kamp mot kabelkaos

– Mye ligger på Oslo kommune som må stille krav til aktørene og legger til rette for samarbeid, sier Asle Rein Henriksen som stilte i Råhuset med vellets leder Jarle Abelson.

I Rådhuset

Henvendt til samferdselskomiteen, presiserte Henriksen at det ikke dreier seg om snobberi.

LES OGSÅ: Nå skal kabelspagettien til bystyret

– Men det er et stort estetisk problem. I tillegg henger mange av ledningene for lavt, noe som er ulovlig og utgjør en sikkerhetsrisiko. Tiden er overmoden for å grave nsed kabler på Nordstrand, noe som er praksis i andre bydeler og kommuner, sa Henriksen og trakk frem Horten som et eksempel.

– I Horten graves alt ned, også strømledninger, og utbyggerne graver ned flere rør enn de selv trenger for siden å bytte/selge kapasitet til andre, opplyste Henriksen. I Horten godkjennes alle graveprosjekter av kommunen på halvårsbasis, og utbyggerne må registrere sine prosjekter i et geodatasystem. Der holdes det også rede på ledig kapasitet i rørene.

Har stor forståelse

Leder for samferdselskomiteen, Marianne Borgen (SV), synes det var nyttig informasjon.

– Jeg har stor forståelse for de problemene som de la frem. De brukte ordet miljøforsøpling, men i tillegg til det estetiske er også sikkerhetsrisikoen viktig her. Noen av kablene var etter det jeg forsto, til dels ulovlige. Dette innbyggerinitiativet er noe komiteen må ta på alvor, sier Borgen og legger til at de nå venter på en redegjørelse fra byråden.

– Henriksen sa at Kallmyr, som var byråd, lovet at kablene skal ned i 2012 så det er interessant hva den nye byråden sier til dette, sier Borgen som ser for seg en langsiktig plan for å grave ned resterende kabler i Oslo.

LES OGSÅ: Byråd bekrefter ikke løftet

– De skisserte tall som tre milliarder for å grave ned resten av kablene i hele Oslo, det er jo en stor kostnad så det er realistisk at dette gjøres over tid, sier komitélederen. Nordstrand Vel inviterte samferdselskomiteen til en befaring på Nordstrand.

– Jeg ser for meg at vi tar en befaring i løpet av et par ukers tid, sier Borgen.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping