*Nettavisen* Nyheter.

På kanten av stupet

Når du sitter i hytteveggen på Olavsbu ser du rett bort på den femhundre meter høye østveggen på Olavsbunut. Bli med ut på kanten! Se bildene!

16.08.06 11:28

JOTUNHEIMEN (TV 2 Nettavisen): DNT hytten Olavsbu ligger mellom majestetiske fjell i hjertet av Jotunheimen, fem steinete timer fra Eidsbugarden. Hytten er et godt utgangspunkt for luftige toppturer over 2000 meter. Både Mjølkedalstind, Rauddalseggi, Rauddalstindene, Skardalstind og Snøholstind kan bestiges uten klatreutstyr på en dagstur.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sug
Men når du sitter i hytteveggen på Olavsbu er det østveggen til Olavsbunut som trekker blikket. Den runde nuten mangler tretti meter på å nå den magiske 2000 meters grensen, og du behøver ikke å balansere langs en luftig egg for å nå toppen, men suget på kanten av det fem hundre meter høye stupet er fantastisk!

Sørøstover ligger nydelige Rauddalen, med Rauddalseggi til venstre og Snøholstind til høyre. Langt ute i horisonten ser du Knutsholstind og taggene omkring.

Klikk på bildet for å forstørre.

I øst ser du Skardalstid, Visbreen og Smeholstind. Snur du deg sørvestover ser du rett på den spektakulære nabotoppen Mjølkedalstind på 2137 m. Vakkert!

Enkel
Turen fra Olavsbu og opp på nuten er enkel, og kan godt kombineres med den langt luftigere turen opp på Mjølkedalstind .

Dersom du bare har Olavsbunut som turmål, følger du ruten fra hytten og opp uren nord for nuten mot nordryggen av Mjølkedalstind.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når du er inne i botnen svinger du av sørvestover, mot sørvestryggen på Olavsbunut. Hold deg nedenfor snøbreen inne i botnen, den kan være isete og glatt. Oppe på bandet mellom Mjølkedalstind og Olavsbunut følger du en av rennene opp til toppen. Varden står på 1970 meter, trygt innenfor stupet.

Turen opp tar deg ikke mer enn en drøy time, og en liten time tilbake.

Følg samme rute tilbake til hytten. Det er fristende å gå ned nordryggen, men stup og glatte flå gjør dette til en skikkelig sikk-sakk tur.

Kjapp avstikker
Jeg gikk opp på Olavsbunut etter først å ha vært på Mjølkedalstind.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vel nede fra nordryggen på tinden svingte jeg sørover og forsøkte å holde høyden langs fjellsiden bort til bandet mot Olavsbunut. Det var ikke enkelt. Fjellsiden er bratt, uren grov og ustabil, jeg måtte rundt flere flå og små stup, og et par av snøfonnene var så isete at jeg enten måtte over eller under.

Neste gang går jeg helt ned i botnen før jeg dreier sørover opp mot bandet.

Avstikkeren opp på Olavsbunut på vei ned fra Mjølkedalstind tar ikke mer enn en drøy time opp og ned. Og det er den verdt!

Nederst finner du flere bilder!

Norgesglasset - kart på nett fra Kartverket.
Norske topper over 2000 meter - fra www.etjom.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.