På lavkarbo-diett?

Foto: (Crestock)

Slik erstatter du karbohydratene.

04.08.10 18:26

(SIDE2): En livsstil eller en diett med lavkarbo innebærer blant annet nei til poteter, ris, brød og sukker.
Du skal unngå matvarer som inneholder mye karbohydrater og istedet øke inntaket av fett og proteiner. Når du ønsker å kutte ut karbohydratene er den beste løsningen å finne kreative erstatninger. Slik kan du fortsette å spise lavkarbo uten å ødelegge den nye kostholdsplanen.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Istedet for poteter
Stekte squashskiver smaker faktisk ikke så mye annerledes enn potetskiver, forteller lavkarbo-ekspert Mary Dan Eades til menshealth.com. Et annet erstatningstips for poteter er blomkål. Istedet for potetmos kan du koke blomkål og mose dette til en purè i en blender eller foodprocessor. Litt fløte, ost eller hvitløk gjør blomkålpurèen enda bedre. Tilsett litt salt og pepper om du ønsker.

Erstatning for nudler og spagetti
Strimlede squashskiver i stekt i panne eller ovn er gode lavkarboalternativer til nudler og pasta. Når du steker squash så pass på at de ikke blir for mye stekt. Squashstrimlene skal holde på formen og ikke trekke seg for mye sammen. I stedet for makaroni kan du prøve oppskjærte kokte grønnsaker, enten ferske eller frosne.

Les også: Sunt med fett til frokost?

Erstatning for potetgull
Når du får lyst på noe snacks er stekte squashskiver i ovnen et godt alternativ. Stek de i cirka femten minutter. Krydre skivene med for eksempel havsalt, pepper, hvitløkspulver, oregano - hva du måtte ønske. Grønne bønner med olivenolje og havsalt er også en snacks-favoritt for lavkarbo-entusiastene. Kok opp bønnene i cirka ett minutt og skyll i kaldt vann. La vannet renne av før du legger bønnene over i et fat. Hell over litt olivenolje og presset sitron, krydre med havsalt og eventuelt litt pepper. Bland dette sammen og la det stå i kjøleskapet cirka en time.

Taco
Taco er en god lavkarbo-middag hvis du dropper tacoskjell og lefser. Pakk heller inn de ulike ingrediensene i et salatblad for å få en større taco-følelse. Eller så kan du enkelt også lage deg en stor tacosalat.

Brød
Er du en av de som sverger til den tradisjonelle brødfrokosten kan det være vanskelig å gi opp skivene om du ønsker å prøve et kosthold basert på mindre karbohydrater. Men du kan lage dine egne lavkarbo-brød der melet er byttet ut med for eksempel creme fraiche, linfrø, kruskali og solsikkekjerner. Klarer du deg uten brød er det jo bare å hive innpå med mer egg og bacon istedet.

Oppskrift: lavkarbo-brød
4 egg
1/2 boks Creme Fraiche
1,5 ts bakepulver
4 ss linfrø
60 gram kruskakli
50 gram sesamfrø
45 gram solsikkekjerner
3 ss olje

Visp først sammen eggene, bland oppi resten av ingrediensene. Rør det hele sammen og hell i en form med bakepapir. Stekes ved 180 gradet i cirka 55 minutter på nederste rille i stekeovnen. (Oppskriften gir cirka 2,25 gram karbohydrater per 100 gram.)

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Lavkarbo-pannekaker
I vanlige pannekakeoppskrifter kan du blant annet bytte ut hvetemel med cottage cheese og soyamel.

Grunnoppskrift:
300 gr cottage cheese
9 stk egg
150 gr smeltet smør
1 ts salt
80 gram mel (for eksempel sammalt hvete grov eller havremel)
2 dl fløte eller rømme (Rømme passer best om du skal lage vafler)

En enklere oppskrift som hverken inneholder mel eller cottage cheese:
2 egg
3 dl kremfløte
1 ss med smør
Kardemomme etter hvor mye du vil ha
Eventuelt litt søtningsmiddel.

Lavkarbo-lasagne
Denne lasagnen smaker like godt som vanlig lasagne. Istedet for lasagneplater bruker du tynne skiver av aubergine eller squash.

Oppskrift: Lavkarbo-lasagne cirka 4 personer
1 aubergine eller squash
400-500 gram karbonadedeig
1 boks opphakkede hermetiske tomater
Krydder, for eksempel hvitløk, oregano, basilikum, salt + pepper (eller det du syns der godt)
1,5 dl matfløte
Ost
Eventuelt løk og sjampinong for mer smak

Skjær opp squashen i tynne skiver med ostehøvel. Legg gjerne skivene på litt tørkepapir og dryss salt over for å få ut noe av fuktigheten. Bruker du aubergine deler du den opp i skiver med en kniv. Stek karbonadedeig med salt og pepper. Ha oppi hakkede tomater, krydder og eventuelt løk og sopp. La det småkoke i 10 minutter. Legg et lag med squash/aubergine i bunnen av en ildfast form, så annenhvert lag med squash/aubergine og kjøttsaus. Hell over fløte og dryss ost over. Stekes midt i av ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Les også: Ukens kjendisoppskrift - Linda Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Kilder: www.lavkarbo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.