Nettavisen inviterte leserne til å diskutere debattreglene i nyttårshelgen, og vi mottok over 600 leserinnlegg.

Så godt som alle ønsker liberale regler for ytringene - enkelte ønsker ikke redigering overhodet.

I dagene etterpå har vi hatt flere nyhetssaker som har satt sinnene i kok, blant annet dødsfallet på Tøyen der en kvinne døde mens slektningene kranglet med politi og ambulansefolk, og knivangrepet på den danske Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

Fellesnevneren er temaet innvandring og kulturelle motsetninger.

Temaet er åpenbart ømtålig og skaper sterkt engasjement. Det er bra, men det deprimerende er at mange ikke klarer å formulere meninger uten å legge på sjikane mot motdebattanter, folkegrupper eller pårørende som akkurat har mistet en nær slektning.

Et lite mindretall ser ut til å miste alle sperrer når de diskuterer på internett. Selv ved en bardisk vil de fleste kvi seg for å kalle diskusjonspartneren for en idiot - og jeg har ennå til gode å møte folk som i ramme alvor ønsker død og fordervelse over andre mennesker, uavhengig av hudfarge.

Det positive er at de mest rabiate får svar på tiltale - enten i form av irettesettelser i debatten, eller ved at leserne flagger upassende innlegg til redaksjonen.

Når debatten koker som verst får vi flere hundre flaggemeldinger i døgnet, og vi går gjennom hver eneste. Men fortsatt ønsker Nettavisen å ha en åpen debatt - også om Norges behandling av innvandrere og vårt syn på islam.

Vår grunnholdning er at verden går videre og vi alle blir klokere ved at ideer og meninger brytes. Det er en av de virkelig demokratiske fordelene med internett at mange tusen mennesker daglig deltar i den offentlige debatten.

Men vi aksepterer ikke hva som helst, og fjerner støtende innlegg løpende. Ved gjentatte overtramp stenger vi folk ute. Vi ønsker ikke en forsimplet debatt, og forlanger at deltakere i Nettavisens debatter har respekt for sine meddebattanter. Folk blir ikke idioter eller landssvikere fordi om de mener noe annet enn deg.

1. Det enkleste å fjerne er ren sjikane. Vi aksepterer ikke utskjelling av enkeltpersoner. Det gjelder uansett om det er meningsmotstandere, enkeltpersoner vi skriver om eller navngitte medarbeidere i Nettavisen. Slike innlegg fjerner vi eller redigerer bort slagget.

2. Vi liker heller ikke innlegg hvor man skjærer hele grupper over en kam, uansett om det går på hudfarge, religiøs tro eller seksuell legning.

3. Og vi rydder unna tilfeller av dårlig folkeskikk, for eksempel latterliggjøring av mennesker som har vært ofre for kriminalitet eller tragedier.

Hva er det så vi aksepterer?

- Vi har høy toleranse for skarpe meninger når man tar ballen og ikke mannen (les: kritiserer meningene, uten å skjelle ut den som ytret meningene).

- Vi ønsker heller ikke å sensurere skarp debatt om religioner eller innvandring (les: vi har ingen problemer med utlegninger om islam eller jødedommen, men vi aksepterer ikke ytringer som går på alle jøder eller alle muslimer).

Det burde egentlig ikke være så vanskelig.

Enkelt og greit bør man ytre seg slik man ville gjort muntlig, ansikt til ansikt.