RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På scooter i isbjørnens rike

Sist oppdatert:
Hedda har vært på isbjørnjakt - med snøscooter. Hun gledet seg ikke spesielt til å dra ut med doningen, men tonen var en ganske annen etterpå.

Noen av hanndyra i tv-teamet hadde vært på Svalbard tidligere. I ukevis hadde jeg hørt om hvor flott det ville bli: det nakne landskapet, den blå isen, det spesielle lyset, isbjørnen og sist men ikke minst snøscooteren ... Jeg var full av forakt for dette siste. Et nødvendig onde, tenkte jeg, og satte meg skeptisk på flyet.

Flyet landet i strålende sol. Straks etterpå var det full snøstorm. Jeg husker at jeg sto nede i sentrum av Longyearbyen og løftet hånden foran meg. Den var umulig å se i snøføyka.

Leteaksjon
Leteaksjon var uunngåelig nå. De lette ikke etter oss – vi satt trygt på en pub i Longyearbyen – de lette etter noen som hadde vært på scooter-tur for helgen og ikke kommet hjem igjen. Jeg rapporterte om leteaksjonene på TV2-nyhetene, og lurte på om vi noen gang kom til å legge ut på våre egne snøscootere.

Til slutt ble de savnede funnet i god behold, og etter to døgn i Longyearbyen, la vi endelig ut mot østkysten. Det blåste, alt var hvitt rundt oss, men ved hjelp av et GPS-kart visste guiden hvor vi skulle kjøre. Vi veltet, kjørte oss fast, spadde og bannet. Og jeg tenkte at ja, snøscooteren er ikke noe annet enn et nødvendig onde.

Kjørte fletta av gutta
Men i det vi kjørte ned på isen etter den 9 timer lange scooter-turen, merket jeg at det skjedde noe. Været skiftet brått igjen.

Åpent hav bølget over iskanten i verdens vakreste solskinn som om isen var en veldig strand i sydlige strøk. I det fjerne skimtet vi den første isbjørnen. Jeg ruste med motoren, og resten av turen kjørte jeg fletta av gutta!

Se hvordan det går med Hedda i Dyreriket på TV 2 søndag 29. februar kl. 19.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere