På skiferie i Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong un er svært stolt over landets nyeste prestisjeprosjekt, skianlegget Masik Pass. Her fra et tidligere besøk.

Nord-Koreas leder Kim Jong un er svært stolt over landets nyeste prestisjeprosjekt, skianlegget Masik Pass. Her fra et tidligere besøk. Foto: Kns (Afp)

Journalisten Jean Lee er en av de første turistene som fikk stå på ski i det lukkede landet.

14.02.14 14:57

Nord-Korea er kjent for mange ting. Fattigdom, undertrykkelse, brutalitet og sult. Sjelden nevnes landet i sammenheng med ferie eller skiglede. Det akter Kim Jong Un å gjøre noe med.

Landets enehersker var til stede da skianlegget The Masik Pass Resort åpnet på nyttårsaften. Nå håper kassererne i Pyongyang håper at skibakkene vil tiltrekke seg turister og sårt tiltrengt kapital.

Anlegget er «den mest eksotiske skidestinasjonen i verden» ifølge turoperatøren Uritours. Om de har rett, avhenger selvsagt av hvilken definisjon man legger til grunn for ordet «eksotisk», men en ting er sikkert; en skiferie i Nord-Korea blir noe helt annet enn alt annet man har opplevd.

- Surrealistisk
For å komme deg til skibakkene fra hovedstaden, må du kjøre milevis med folketomme veier og passere militærsjekkpunkter før du kommer til anlegget som ligger i fjellene i Kangwon-provinsen, øst i landet.

Skianlegget imponerte journalisten Jean Lee, som er en av de første turistene som fikk prøve bakkene. Hun la merke til at mye av utstyret i bakkene så ut til å være kjøpt av store internasjonale selskaper. Foto: Kns (Afp)

Jean Lee er en av de første fra utsiden til å besøke anlegget. Hun har tidligere jobbet som journalist i det lukkede landet og forteller om besøket i et intervju med BBC.

- Det var surrealistisk. Veldig overraskende. Det var veldig lite utvikling på veien mellom Pyongyang og Wonsan (området der skianlegget ligger)og det er en interessant kontrast å se, sier hun til BBC.

I tillegg til skibakkene har de bygget et luksushotell med 120 rom, svømmebasseng, sauna og selvfølgelig en karaokesal. Skibakkene er lengre enn du kanskje trodde. Du må ta tre heiser før du kommer til toppen av løypene og du slipper trolig å stå i heiskø.

Her inspiserer Kim Jong Un resepsjonen i den nye ski-resorten. Foto: Kns (Afp)

Nord-koreanere flest har mer enn nok med å tjene til livets opphold, og skiglede er forbeholdt eliten. Med andre ord, partipamper og forsvarsledelsen, men anlegget er også tilrettelagt for turister.

Alkohol
Her er skiltene både på koreansk og engelsk, det er «høyteknologiske» heiskort og vestlig alkohol på menyen i restaurantene

- De har brukt mye penger og ressurser på denne resorten. Det som overrasker meg var hvor godt bygget det er, tatt i betraktning at de kun brukte ti måneder på prosessen, sier Lee.

Les også: - Kjøpte luksus for 3,8 milliarder

Fikk tak i utstyr
Kim Jong Un har altså brukt mye penger på prestisjeprosjektet, men han bruker også mye penger på forsvar og atomprøvesprengninger. Verdenssamfunnet har derfor innført importforbud på en rekke luksusvarer i et forsøk på å stanse ledernes korrupsjon og aggresjon mot nabolandene.

Dette skapte problemer for nord-koreanerne, som slet med å få tak i utstyr til skianlegget etter at man forbød et sveitsisk selskap å sende nødvendig materiell. I stedet måtte de nøye seg med utstyr fra sine kinesiske naboer. Trodde man.

For Lee sier til BBC at hun så logoer fra flere store internasjonale selskaper på utstyret som ble brukt i anlegget.

Dette bildet ble sluppet av det statlig styrte nyhetsbyrået KCNA. Det viser åpningsseremonien for Malik Pass, 31. desember 2013. Foto: Kns (Afp)


Interaksjon i løypene
Turoperatøren Uritour beskriver reisen til fjellene i Nord-Korea som et «reisemål for erfarne reisende». Direktøren i selskapet, Andrea Lee, sier til BBC at hun er klar over utfordringene med å velge Nord-Korea som reisemål.

- Vi er veldig klare over de etiske problemene, men det er alltid noe som du må komme forbi som turist.

- Det er en fantastisk måte å komme i kontakt med innbyggerne og det er en fin måte for nord-koreanerne å bli kjent med utlendinger. Det er ikke lett å få venner i Nord-Korea, men idrett krysser grensene, sier hun.

Jean Lee understreker dette poenget. Interaksjonen mellom nord-koreanerne og turistene er mye større her enn i resten av landet.

- Vanligvis, når du reiser til Nord-Korea, så er det vanskelig å få dem i prat, men i dette tilfellet, så fulgte de etter meg, sier hun.

- Det var nord-koreanske alpinister som ventet på oss på hvert hjørne. De stilte meg spørsmål om hvordan man står på snowboard, hvor jeg lærte det, hvor man skal ha vekten på brettet og hvor jeg lærte å stå på ski. Dette er første gang nord-koreanerne har fulgt etter meg og ikke motsatt, sier hun til den britiske kringkasteren.

BBC skriver for øvrig at det er ingen nord-koreanske utøvere i Sotsji. De har imidlertid sendt en representant til OL-byen, som har gitt uttrykk for at landet ønsker å arrangere skirenn i anlegget.

Et OL i Nord-Korea er nok et stykke unna foreløpig. Om fire år er det i hvert fall erkefienden i sør som får gleden av å arrangere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag