Gå til sidens hovedinnhold

– På skolen er det læreren som bestemmer

Blant de 7000 Oslo-barna som starter i første klasse mandag, er det nok mange som gruer seg til første skoledag. Hva kan foreldrene gjøre for å lette på presset?

OSLO: – De fleste gleder seg til å begynne på skolen, men det er noen som er spente og litt engstelige, sier fungerende leder for PP-tjenesten i Oslo kommune, Annemari Tukun.

– Det kan være en god overgang til første skoledag om barnet har vært noen dager på Aktivitetsskolen før skolestart. Da får de blant annet gjort seg kjent på skolen og får kontakt og blir kjent med andre som skal begynne. Uansett er det lurt at barnet blir kjent med og trygg på skoleveien og uteområdet på skolen, sier Tukun.

Barnas selvstendighet

– Mange barn kommer rett fra barnehage, med mange voksne rundt seg som hjelper dem med praktiske gjøremål. Hvordan skal de møte denne overgangen?

– Barnehagene har et eget opplegg for skolestartere gjennom det siste året i barnehagen. de som skal over i skolen. Det er viktig at foreldrene bidrar til at barnet blir selvstendige, for eksempel når det gjelder påkledning og ved toalettbesøk. Mange har ikke lært å knyte skolissene sine ennå. Da kan det være lurt med borrelås, sier Tukun.

Læreren bestemmer

Hun peker på at det er viktig at barna er forberedt på at på skolen gjelder andre regler enn i barnehagen.

– Si til barna at på skolen er det læreren som bestemmer og at de må sitte ved pulten sin, rekke opp hånden og vente på tur når de vil si noe. Dette får de informasjon om av læreren, som den første tiden bruker tid på at man blir kjent med og trygg på læreren og de andre elevene.

Engstelige foreldre

– Barna bør få følelsen av at det er trygt, morsomt og spennende å begynne på skolen, men mange foreldre er engstelige på vegne av egne barn?

– Det er viktig å ikke overføre dette på barnet. Legg vekt på trygge og positive momenter, som for eksempel at han eller hun har venner som skal begynne på skolen. Vis også at det blir spennende å lære å lese og skrive, sier Tukun.

– Det er også en overgang for foreldrene med skolestart. I barnehagen er de vant til daglig kontakt med personalet. For mange blir kontakten med skolen knyttet til bringing og henting på Aktivitetsskolen. Mange foreldre har behov for mye informasjon. Det blir som regel raskt et foreldremøte etter skolestart og foreldrene kan uansett fritt ta kontakt med skolen ved behov, gjerne gjennom e-post, sier Tukun og viser til Utdanningsetaten informasjonsbrosjyre, Velkommen til Osloskolen, som ligger på Utdanningsetatens nettsider.

Les også:

Det blir superkube på Skøyen skole

Dumper en superkube i skolegården

To milliarder for superskole

Superkuben er ikke klar

Kjemper mot mangelfull superkube

Ikke plass til Ella (5)

– Jeg tror alt blir gøy, unntatt lekser

– Skal kunne norsk første skoledag