RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På sporet i Svullrya

Sist oppdatert:
Hun har tatt med seg sine elleve barn og flyttet til skogs. Der underviser hun og lever enkelt - oppsøker aldri lege. Troen på Gud har hun, men Aud Signy Jacobsen går ikke i kirken.

Noen hus, en butikk og en bensinstasjon. Det er sentrum i tettstedet Svullrya på Finnskogen. De fleste som bor her har finske aner, og rester av forfedrenes mystikk setter fortsatt preg på bygda. Til tross for en fascinasjon for det åndelige, er kirke og kristenliv på vikende front. Egil Svartdahl teffer blant annet en mor til elleve barn som bor alene med barna i skogen.

Den første Egil treffer i Svullrya er Oddvar Neby. Han driver bensinstasjonen på tettstedet. Han og kona Eva opplevde overnaturlige ting i forbindelse med at Evas datter ble drept i en bilulykke.

Oddvar fikk et forvarsel i form av en drøm, og Eva opplevde mye uforklarlig i etterkant av ulykken. Hun er overbevist om at datteren har det godt der hun er nå. Disse erfaringene har gjort både Oddvar og Eva sterkere i troen.

- Spiller det noen rolle om man har noen år mer eller mindre her på jorden, når vi har en evighet sammen i himmelen? spør Eva.

Mor til elleve barn

Egil kjører seg bort på veien til kirketjeneren i bygda og ender hos Aud Signy Jacobsen. Hun tok med seg sine elleve barn og flyttet til et nedlagt småbruk i skogen da hun og mannen skilte lag for seks år siden.

Aud Signy holder barna borte fra skolen og underviser dem heller hjemme på kjøkkenet. Hun går ikke til lege og fødte de seks yngste barna hjemme, med mannen som jordmor. Hun tror på Gud, men går ikke i kirken.

- Naturen er skapt av Gud, så hvorfor skal vi stenge ham inne i en kirke, undrer Aud Signy seg.

Nær himmelen

Når Egil omsider finner huset til kirketjener Jan Storberget, er det en gammel finsk husmannsplass som møter ham. Jan er ungkar og bor alene sammen med fem kuer, noen høns og en katt.

Han har besøk av May Sønsterud når Egil kommer, og May mener bestemt at hun ikke er nærmere Gud noen annen plass, enn som på plasser som hos Jan.

- Det er så mye himmel her, sier Jan, og sikter til den storslåtte utsikten - og til stillheten.

Han tør ikke å gå til nattverd, og begrunner det med at han liker å danse, og at han er opplært til at den kombinasjonen ikke er tillatt. Egil overtaler ham allikevel til å ta frem den gamle grammofonen, og Jan og May danser for Egil i den gamle stua.

På TV 2 søndag 31. oktober 2004 kl. 18.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere