Gå til sidens hovedinnhold

På tide å løfte blikket?

Det er nytt år og kanskje på tide å løfte blikket, nå når snøen laver ned. Her er rådene for hvordan du sikrer taket ditt.

OSLO: Det har begynt å snø, og det skal fortsette. Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme opp mot 40 centimeter nysnø i sørlige deler av landet de neste dagene, mens det lenger nord er mange som allerede har tung last på taket. Hvert år kollapser flere bygninger i Norge på grunn av snø, og nå har forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk tatt doktorgraden på temaet «Snølast på tak» ved NTNU.

Forbedrede metoder

Doktorgradsavhandlingen «Prediction of local snow loads on roofs» presenterer blant annet resultater fra en stor feltundersøkelse av 20 bygninger i 10 norske kommuner, og tar for seg konstruksjonssikkerhet og pålitelighet i forbindelse med store snø- og vindlaster. I tillegg presenteres forbedrede metoder for beregning av snølast på tak.

– Undersøkelsen viser at en stor del av norske bygninger ikke har den pålitelighet med hensyn til snølast som myndighetene i dag stiller til nye bygg. Store snømengder på kort tid kan derfor føre til utfordringer, spesielt når store takflater må måkes. Det er store variasjoner av snølast på tak, også innenfor korte geografiske strekninger. Avhandlingen har utviklet metoder for i større grad å beregne snølast på tak som funksjon av lokalt klima, sier Meløysund i en pressemelding fra SINTEF Byggforsk.

Følg med på huset

Meløysund anbefaler å følge med på eventuelle endringer i huset når det er mye snø på taket.

– Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, sier hun.

Slik måker du

Når du måker taket, bør det gjøres jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnere fordelt belastning. La det være igjen 10–20 cm snø på taket, ellers er det er lett å skade taktekningen. Og vær nøye med sikkerheten.

– Husk å sikre deg forsvarlig når du måker taket. Unngå i tillegg å lage renner på tvers av takfallet. Dette kan føre til at store snømengder settes i bevegelse samtidig, advarer Meløysund.

Tabell: Maksimal snødybde på tak før måking må iverksettes

Snøtype og egenvekt
Kritisk snølast kg/m2
150 kg/m2 250 kg/m2 350 kg/m2
Gammel snø (300 kg/m3) 0,5 m 0,8 m 1,2 m
Våt snø (400 kg/m3) 0,4 m 0,6 m 0,9 m

Se faktaboks til høyre

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem