Gå til sidens hovedinnhold

På to hjul i Løvenskiolds rike

Få ting kan konkurrere med en dagstur gjennom Nordmarka på sykkelsetet.

NORDMARKA: Nordmarka er et eldorado for både friluftsliv og fysisk utskeielse. Hva med å kombinere disse to og bruke en hel dag i det mektige skogslandskapet? Jeg pløyde meg gjennom fra Maridalen i sør til Stryken i nord. Du verden for en opplevelse!

Full rulle

Livet er ikke det verste man har. Særlig ikke når du nesten har marka helt for deg selv. Stillhet. Fugler som kvitrer. Bekker som sildrer. Og grus som knaser under sykkelhjul.

Jeg startet ved Hammeren, et yndet startsted for mange syklister. Slake bakker gir en snill start. Men ikke la deg lure. Motbakker venter deg snart. I enden av Skjersjøen entrer vi «Bjørnsjøhelvete». Navnet lyver ikke. Du kan ta en velfortjent pause på toppen. Herfra går turen glatt til Bjørnholt, som både leier ut kanoer og driver kafé. Hyggelig å stanse her, men med Kikut så nært, kribler jeg etter å komme videre.

Flere bratte kneiker ligger foran, men snart flater det ut. Den mektige Bjørnsjøen skimtes mellom trærne på venstre hånd. Pass deg i nedoverbakkene og følg advarselen på skiltet som er satt opp. Kommer du velberget ned, er det bare å trille til Kikut. Frontpartiet er for tiden byggeplass, men fortvil ikke. På baksiden kan du nyte den herlig utsikten over en kaffekopp. Ta deg god tid her og nyt stillheten, er min oppfordring.

Må videre

Slå av en prat med hyggelige «markakolleger». Om melkesyra er plagsom, er Sørkedalen ikke langt unna. Er du derimot pigg i beina kan man dure videre mot Sandungen. Terrenget er flatt langs Hakloas vestlige bredd. Vi entrer Store Sandungens østlige bredd, og her går det fort unna. I krysset midtveis kan du kjøre mot Stryken. Eller fortsette til Sandungen gård, som jeg gjorde. Her går det bratt oppover, før sauer plutselig breker deg velkommen.

På DNTs hytte Katnosdammen er det herlig å dyppe kroppen i kaldt vann, før siste etappe mot Stryken. Midt oppe på Snøploghøgda kan du alternativt bøye av mot Gjerdingen. Jeg var ute i seks timer og fikk en friluftskaramell jeg skal suge lenge på. Har du mer tid, anbefales å klatre opp en av toppene. Eksempelvis Middagskollen eller Kjerkeberget, Oslos høyeste punkt på 631 meter over havet. God tur!

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs