*Nettavisen* Nyheter.

På torsdag vil det regne skikkelig

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Fare for flom flere steder.

28.07.10 17:20

Om du er av dem som hadde håpet på et skikkelig godt sommervær fremover, kan meteorologene skuffe deg.

Norges vassdags- og energidirektorat (NVE) har onsdag utstedt flomvarsel i Hedmark, Oppland og Akershus torsdag og fredag.

«Det er ventet til dels store nedbørmengder i Hedmark, Oppland og Akershus i perioden fra torsdag 29. til fredag 30. juli. Dette vil medføre raskt økende vannføring i små og middelstore vassdrag. Vannføringen i små vassdrag kan gå over nivået for middelflom», melder NVE.

Over 30 millimeter nedbør
- Det kommer et lavtrykk inn fra sørøst, og det vil føre med seg regn og regnbyger på Østlandet, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal i Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Det er ikke helt sikker hvor hovedmengden av vannet faktisk vil falle ned.

- Noen modeller sier nord for Oslo, andre sier at mesteparten vil bli sør for hovedstaden. Mest sannsynligvis vil det være sørlige deler av Oppland, Hedmark og Akershus, sier Skjerdal.

- Hovedmengden av vannet vil falle torsdag kveld og natt, og det vil bli snakk om minst 30 millimeter nedbør - og lokalt vil det nok bli en del mer, sier hun.

Lokalt vil det kunne falle opp mot 55 millimeter i løpet av dagen.

Går tilbake til det ustabile været
Det kraftige regnet vil gi seg utover morgenkvisten på fredag, og da vil vi gå tilbake til det samme ustabile sommerværet vi har hatt de siste ukene.

- Er det ikke noe håp om fint sommervær?

- Det er veldig skiftende være fremover i hele langtidsperioden. Det er ikke noe stabilt høytrykk som vi kan melde om dessverre, sier meteorologen - men nekter å avblåse sommeren helt.

PS! Om du føler at det har vært mye regn i sommer, så kan det stemme. Ifølge Nordlys har det aldri regnet så mye i juni og juli som i år i Nord-Norge.

- Det har aldri kommet så mye nedbør i juni og juli til sammen noen gang som i år, forteller seksjonsleder Thomas Olsen på Vervarslinga for Nord-Norge til Nordlys.

I disse to sommermånedene så langt har det kommet 234 millimeter nedbør i Tromsø.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.