RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På vei mot toppen av K2

Sist oppdatert:
Flere klatregrupper er nå på vei mot toppen av verdens neste høyeste fjell, K2 i Karakoram.

Etter at de aller fleste ekspedisjonene, deriblant den norske, har måttet kaste inn håndkleet, er det nå bare 15 klatrere tilbake på fjellet. En gruppe fra den kashakstanske hæren og den polske duoen Anna Czerwinska og Dariusz Zaluski er blant annet igjen. Ungareren Zsolt Eross skal også være på vei mot toppen av K2.

Ungareren startet fra camp 4 to timer etter den kashakstanske armé-ekspedisjonen og polakkene Czerwinska og Zaluski.

Gruppene forlot Camp 4, og er i øyeblikket på vei opp mot toppen, i et uhyre vanskelig og tøft toppforsøk. De kan nå toppen i løpet av dagen.

Loddrett
Blant annet må de opp den fryktede «Bottleneck» - en nærmest loddrett is-vegg. Vel oppe der må klatrerne krysse en 50 graders helning, med et snølag oppå og is under. Faller man der, er det 3000 meter ned til bunnen av dalen. Og på oversiden av helningen står en snø- og isskavl som kan falle ned over klatrerne hvert øyeblikk.

Se bilde her!

I dette området må været være på klatrernes side. Litt for mye vind her, og klatrerne blir bokstavelig talt feid av fjellet. Men i øyeblikket ser været ut til å være medgjørlig.

- Himmelen er full av stjerner, sa kashakstanernes leder, Maxut Zhumajev, ifølge www.mounteverest.net, rett før de startet på toppforsøket. Han kunne rapportere om minkende vind oppe ved Camp 4. De tre øvrige er Vassili Pivtsov, Damir Molgatsjev og Sergej Brodski

Åtte topper
Til tross for at Zhumajev ennå ikke har fylt 30 år, har han klatret åtte 8000-metere, inklusive Kangchenjunga og vestpilaren på Makalu. Alle uten bruk av oksygen.

K2 er det eneste av 8000-meterne som ikke er blitt besteget i år. Det er for så vidt ikke noe enestående tilfelle. For både i 2002 og 2003 forble fjellet ubeseiret.

Anna Czerwinska kan bli den sjuende kvinne som når toppen av K2. Av de seks foregående er det bare baskiske Edurne Pasaban som fortsatt er i live. Czerwinska var den første kvinne til å bestige det vanskelige fjellet Rakaposhi (7788). Hun har også klatret fem av 8000-metrene: Mount Everest, Nanga Parbat, Lhotse, Cho Oyu og Gasherbrum II. I tillegg har hun vært på fortoppen på Broad Peak og Shisapangma.

SISTE!:
Den polske duoen Anna Czerwinska og Darek Zaluski skal ha snudd - uten å nå toppen. De er på vei ned til Camp 4.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere