Gå til sidens hovedinnhold

På vei til Italia!

Hundesport på høyt nivå er definitivt ikke som annen sport - bilen skal blant annet pakkes med barn, samboer, slede og 10 hunder!

MARIDALEN: – Men utrolig moro er det! Det gjelder bare å være skikkelig god på logistikken, ifølge Marte Heilemann (34) fra innerst i Maridalen.

Lørdag 15. januar går starten på Alpen-Trail – et mellomdistanse løp over åtte dager, med 4 - 5 milsetapper, opp og ned i de sveitsiske og italienske alpene. Marte stiller med 8 hunder foran sleden, men dette er på ingen måte førstereis for Marte. I tillegg til å tidligere ha vunnet både NM, EM og VM, så har hun også vært med i “Alpen-Trail” hele tre ganger tidligere, og hevdet seg i toppen hver gang, med tredje, andre og førsteplass.

– Så jeg har litt å forsvare da! Men det å drive med hundesport er helt uforutsigbart – alt må jo klaffe – ikke minst også alle hundene! Men jeg tror dette blir bra - vi drar såpass tidlig at vi også får noen dager til å trene og komme igang på før løpet.

Nesten alle med

Samboer Øystein Varhaugvik er også hundekjører, men denne gangen er han med som “assistent”, bleieskiftarbeider og pappa til Sara (10 mnd). For lille Sara er jo med.

– Klart det! Men vi merker jo at ting begrenser seg litt, sammenlignet med før vi fikk barn. Men likevel - foreløpig går det veldig fint å ha både barn og mange hunder! For mange hunder er det! Selv om ”bare” 10 er med til Italia – er det hele 16 hunder i hundegården til Marte og Øystein. Og alle er blanding av Alaska Husky, Vorsteh og Pointer.

Marte har “alltid” drevet med hundekjøring, selv om det begynte litt tilfeldig i Norsk Trekkhundklubb, som holder til på Brekke ved Kjelsås, sånn i tolvårsalderen.

– Jeg har siden jeg var liten likt veldig godt å gå på ski, og ble en dag med en slektning for å prøve med hund foran. Da var det gjort, og siden har det bare blitt mer og mer, også med slede. Men det er jo ikke bare å stå bak sleden å styre hundene – det blir mye løping også, så det gjelder å holde seg i god form til de forskjellige løpene, forteller Marte.

Det er rundt 10 år siden Marte og Øystein kjøpte det røde, koselige huset i dalen. Og selv om hundekjøringen tar mye tid, er den kun en hobby. For både Marte og Øystein jobber ellers som henholdsvis barnevernspedagog og tømrer. Og familien trives godt innerst i Maridalen.

Optimalt!

– Og her er det jo optimalt å bo med hunder – med alle de fantastiske turmulighetene. Vi trener hundene ganske tøft annenhver dag, opp mot et par timer hver gang. Og da gjerne på tider hvor vi vet at det er færrest mulig turfolk ellers i marka. For å si det sånn, det er ikke få turer jeg har hatt med hodelykt, alene med hundene innover forbi Gørja eller kanskje Trehjørningen sent kvelds/natterstid, forteller Marte, som legger til at det sjelden, eller nærmest aldri oppstår konflikter med turfolket for øvrig.

– Nei, det går faktisk veldig bra! Stort sett så kjører vi på brøytet skogsbilvei, men også i de oppkjørte løypetraseene. Men vi har lært hundene til å løpe i midten av traseene, og slik blir det jo heller ikke ødelagte løyper!

Men nå er det ”Alpen-Trail” som gjelder – og de siste foreberedelsene er i gang før avreise torsdag (6.1.). Men så er det i gang igjen - for allerede 29.januar er det NM og 18. mars er det klart for VM på Hamar. Vi følger Marte her på nab.no!

Mer om Alpentrail: www.alpentrail.com.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler