Gå til sidens hovedinnhold

På verdenstoppen i boligprisøkning

Det norske boligmarkedet er i en klasse for seg, viser tall fra OECD.

Oslo (NTB): Det norske boligmarkedet har siden 2007 steget mer enn noe annet boligmarked i den industrialiserte verden, viser tall fra OECD.

Forklaringen på at Norge topper listen er at vi har hatt lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst sammenlignet med de fleste andre land, skriver Aftenposten.

- På toppen av det hele kommer veldig lave renter og at norske banker har hatt enkel tilgang på kreditt. Derfor har de kunnet låne ut penger uten store problemer, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities til Aftenposten.

Sammen med Norge ligger også Australia og Canada helt i toppen. Alle har råvareorienterte økonomier og har klart seg godt i krisetider. Australia er midt i en gruveboom, mens Canada har store reserver av både olje, gass og mineraler. Unntaket er Sveits som ligger på andreplass i boligprisstigning.

- I Australia har markedet begynt å falle. Canada og Norge er to av svært få land der prisene fortsatt ser ut til å peke oppover, sier Andreassen.

Også i et tiårsperspektiv er Norge i helt i toppen på boligprisøkning med en oppgang på 91 prosent. Det er bare boligprisene i Canada og New Zealand som har steget mer, med henholdsvis 95 og 102 prosent. (©NTB) (©NTB)

Kommentarer til denne saken