Pablo Escobars flodhester skaper problemer for Colombia

HOLDER DET GÅENDE: En flodhest i temaparken Hacienda Napoles, en gang den private dyrehagen til narkobaronen Pablo Escobar ved Napoles-villaen sin.

HOLDER DET GÅENDE: En flodhest i temaparken Hacienda Napoles, en gang den private dyrehagen til narkobaronen Pablo Escobar ved Napoles-villaen sin. Foto: Raul Arboleda (AFP)

De fleste av Pablo Escobars tropiske dyr ble fjernet etter narkobaronens død, men unntaket har nå blitt et problem for de colombianske myndighetene.

10.02.19 23:09

Under Pablo Escobars storhetstid i Colombia var det få regler som gjaldt for narkotikakongen.

Escobar, som tidlig på 1990-tallet var en av verdens rikeste menn, bygde like så godt sin egen dyrehage i villaen sin i Puerto Triunfo. Her ble tropiske dyr som elefanter, eksotiske fugler, giraffer og flodhester hentet inn.

Etter hans død ble alle artene fjernet utenom de fire flodhestene, som ble sett på som for store og vanskelige å flytte.

Nå har de store dyrene, som opprinnelig kun befinner seg i Afrika, formert seg til å bli rundt 50 stykker, ifølge CBS News.

Det er et antall myndighetene i Colombia sliter med å holde styr på.

Trussel mot folk

- Folk glemte flodhestene, sier biolog David Echeverri som jobber med CORNARE, miljøbyrået med ansvar for sporing og styring av flodhestene i regionen.

Det er ingen andre dyr som truer dem, de har nok av mat og vann, og det er ikke uvanlig i dag å se en tre tonn tung flodhest rusle fredelig rundt i landsbyene i området langs Magdalena-elva. Colombia er det eneste stedet utenom Afrika der flodhester kan observeres i friluft.

STOR FAMILIE: De fire opprinnelige flodhestene fra Villa Napoles har stått på for å utvide familien. Nå tror man antallet er oppe i 50 stykker. Foto: Raul Arboleda (AFP)

Lokalbefolkningen er glad i dem, men ekspertene advarer. De er i ferd med å komme veldig nær mennesker, og de kan være farlige, ifølge Echeverri. I Afrika blir flere mennesker drept av flodhester enn av noen andre store dyr.

- Spørsmål om tid

De fleste av dem lever fortsatt på området til Escobars gård som ble gjort om til en fornøyelsespark i 2007, men det er ikke mulig å holde dem på plass, og de dukker nå stadig oftere opp andre steder og er blitt en økende trussel mot økosystemet, blant annet ved å true andre dyr som sjøkua.

Fiskeren Pablo José Mejía har det siste året støtt på fem stykker ute i naturen, men han sier til CBS at de er som hunder og ikke noe problem å håndtere hvis man vet hvordan.

Echeverri frykter imidlertid at det bare er et spørsmål om tid før noen blir skadd, samtidig som det har vist seg svært upopulært å drepe dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag