*Nettavisen* Nyheter.

Pablo Neruda hentes opp fra graven

Santiago (NTB-AFP-DPA): Pablo Nerudas levninger hentes opp fra graven. Hensikten er å finne ut om den chilenske dikteren døde av kreft eller ble forgiftet av sine politiske motstandere i Pinochet-regimet.

Mandagens ekshumasjon er siste skritt i en prosess som ble innledet 2011, etter at Nerudas sjåfør hevdet at den store forfatteren ble forgiftet. Kommunisten Neruda døde i 1973, mindre enn to uker etter at de militære ledet av general Augusto Pinochet grep makten i Chile.

- Vi har begynt arbeidet, og vi nærmer oss gravsteinen, sa dommer Mario Carroza som leder etterforskningsarbeidet til mediefolk mandag. Neruda er gravlagt nær ett av sine hjem i Isla Negra, 120 kilometer vest for Chiles hovedstad Santiago.

Når Nerudas kiste er hentet ut, skal den først røntgenfotograferes ved et rettsmedisinsk institutt i Santiago og deretter åpnes. Resultatene av undersøkelsene ventes ikke offentliggjort før om flere måneder.

Pablo Neruda (1904-1973) var en av Latin-Amerikas største forfattere i det 20. århundre og ble tildelt Nobels litteraturpris i 1971. Diktsyklusen «Den store sangen» og samlingen «Tyve kjærlighetsdikt og en fortvilet sang» regnes blant hans hovedverk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag