*Nettavisen* Nyheter.

Pakistan har valgt ny president

Foto: FAISAL MAHMOOD (Scanpix/Reuters)

176 millioner har fått en ny leder.

30.07.13 15:23

Mamnoon Hussain er valgt til Pakistans nye president av landets folkevalgte.

Det er medlemmene i nasjonalforsamlingen, senatet og fire provinsforsamlinger som velger presidenten i Pakistan, og Hossain vant en klar seier med støtte fra 277 av de 311 representantene i over- og underhuset.

Forretningsmannen Hussain har vært medlem av regjeringspartiet Pakistans muslimske liga (PML-N) i mange år og er en nær alliert av statsminister Nawaz Sharif.

Siden PML-N dominerer nasjonalforsamlingen etter brakvalget i mai, var det liten tvil om at Hussain ville få presidentjobben. Opposisjonspartiet Pakistans folkeparti (PPP) boikottet valget.

Presidentens rolle er i første rekke seremoniell. Men den sittende presidenten, Asif Ali Zardari fra PPP, er kjent for å ha utøvd betydelig innflytelse bak kulissene i pakistansk politikk. Hussain har på sin side meldt seg ut av PML-N og har sagt at han vil være en upartisk president.

PPP styrte Pakistan i fem år fram til valgnederlaget i våres. Velgerne vendte dem ryggen blant annet på grunn av omfattende korrupsjon og dårlig infrastruktur. Strømforsyningen svikter til stadighet, noe som ikke bare er en plage for folk flest men også skaper problemer for næringslivet.

Hussain blir tatt i ed 9. september for en periode på fem år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.