Gå til sidens hovedinnhold

Pakker toalettsaker til ofre for menneskehandel

Engasjerte nordstrandkvinner i den lokale Soroptimist-klubben pakker og gir bort toalettbager til ofre for menneskehandel.

NORDSTRAND: Tilbake i 2007 hadde Oslos Soroptimistklubber Unni Kiil fra ROSA-senteret som foredragsholder. ROSA-senteret gir bistand og beskyttelse til kvinner som er utsatt for menneskehandel.

De engasjerte Oslo-soroptimistene ville gjerne hjelpe de traumatiserte kvinnene de hørte om i foredraget. Kiil foreslo at de kunne forsyne kvinnene med toalettartikler. Dermed var prosjektet i gang.

Les også: – Overgrep er et samfunnsproblem, ikke et kvinneproblem

Alt de trenger i bagene

– Allerede uken etter leverte vi de første fire bagene på ROSA-senteret i Storgata. Så langt har vi levert 170 slike bager, forteller Halima Lea Dyrhaug i Oslo - Nordstrand Soroptimistklubb.

Bagene består av en skulderveske i grov kanvas, og hver bag skal inneholde følgende: Tre truser, to håndklær, to kluter, toalettmappe, tannglass, tannbørste, tannkrem, sjampo, deodorant, såpekopp og såpe, kam, hårbørste, bind, truseinnlegg og sysett.

Prisen pr. bag ligger mellom 350 og 400 kroner.

– Vi kom raskt i gang med faste rutiner. På pakkedagen stabler Sheila McKenzie alle produktene på spisebordet sitt og lager i stand en hyggelig lunsj til vi er ferdige. Så pakker vi i vei, og Sheila fester kort på de ferdige bagene, med vår logo og en hilsen fra oss. Deretter leverer vi til ROSA-senteret, forteller Halima Lea.

Les også: 7000 støtter Libe etter åpenhet om incest

Har ofte ingenting med seg

Oslo - Nordstrand Soroptimistklubb får god tilbakemelding på arbeidet.

– Kvinnene som kommer til ROSA-senteret er som regel svært traumatiserte. Ofte har de ingenting med seg, og de blir takknemlige og rørt over at andre kvinner har tenkt på dem i deres situasjon, sier Halima Lea.

De ansatte på ROSA-senteret setter pris på å ha noe å gi til kvinnene som kommer dit.

– På krisesenteret hvor de bor får de ikke noe som helst der når de kommer. Etter hvert får de midler til å klare seg selv, men det er meget spartansk, og det tar også sin tid før dette kommer i orden, sier Halima Lea.

Oslo-Nordstrand Soroptimistklubb arrangerer Osloklubbenes fellesmøte lørdag 8. mars kl. 12 på Kongshavn videregående skole (gamle Sjømannsskolen). Temaet er menneskehandel, og tittelen for møtet er «Nå vil jeg bare få leve som et menneske».

Alle interesserte er velkomne.