RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pål Helmersen - en kriger!

Sist oppdatert:
I et klasserom på Ansgar Tekniske Høgskole i Kristiansand sitter tjue elever. De har eksamen. Snart skal de ut i verden som pastorer, forkynnere og sjelesørgere. En av studentene har en ganske annen historie enn pastoremner flest...

På utsiden ser han riktignok ut som pastoremner flest; Pål Helmersen. Men på innsiden skjuler det seg et levd liv, som får noen hver til å spørre: hvordan har han overlevd?

Pål Helmersen vokste opp på Oslos østkant. Foreldrene ble skilt etter et turbulent ekteskap da Pål var fem år gammel. Faren reiste til sjøs, og Påls lengsel etter en farsfigur skulle vise seg å bli skjebnesvanger.

Vonde barneår

Da Pål var 11-12 år skjedde det noe som skulle gi Pål et liv med lidelse og trakassering.

Tilfeldigheter gjorde at Pål ble kjent med en snill mann som jobbet på sirkus og kjørte brusbil. Mannen gav ham både gotteri og oppmerksomhet - og bygde opp et tillitsforhold til ungutten.

Men denne mannen, som den gang var i 20-årene, var en del av det pedofile miljøet i Oslo. Pål ble utnyttet på det groveste. Først i 15-16-årsalderen klarte han å løsrive seg fra det pedofile miljøet.

Pål begynte så i blikkenslagerlære. Men etter bare noen måneder, knuste han fingrene i en hydraulisk maskin. Han begynte å ruse seg og søkte etter hvert etter mening i ulike ny-religiøse retninger. Pål fikk stadig mer angst, og tomhetsfølelsen tiltok.

- Jeg lette og lette, men på alle de gale stedene, jeg var sannhetssøkende, men det falt meg aldri inn at den tradisjonelle kristne «Jesusen» kunne være svaret.

Ble kristen

22 år gammel ble Pål frelst. Det skjedde mens han var hjemme i stua.

- Jeg følte jeg så døden i hvitøyet. Følelser av synd, skyld og skam overveldet meg, og jeg husker at jeg tenkte: får jeg det jeg fortjener nå, da er jeg ferdig! Da sa jeg til meg selv: om jeg får trekke pusten en gang til, da er det noe i det som står i Bibelen. Da oppdaget jeg det utrolige: jeg fortsatte å puste. Et nytt liv som kristen begynte.

Etter hvert kom en tanke til Pål som ikke ville slippe taket: Hva hvis de holder på fremdeles, med andre gutter? Jeg måtte gå til politiet.

- Da jeg kom ut fra politistasjonen etter å ha levert anmeldelsen, kom det over meg: Nå har du gjort det, Pål. Nå har du ødelagt noen liv nå! Men jeg har aldri angret. Jeg hadde ikke vært den jeg er i dag hvis jeg ikke hadde gått til politiet.

Forebyggende tiltak

Pål har fått bruke sin fortid i forebyggende arbeid i mange ulike sammenhenger. Blant annet var han ansatt ved forebyggende kontor, Vest-Agder Politistasjon, der bidro han i aksjonen «Fra bagatell til helvete», et rusforebyggende tiltak.

- Jeg opplever at fortiden min har gitt meg et språk som mange, spesielt unge mennesker, forstår. Jeg kan hjelpe andre fordi jeg har den historien jeg har.

Se Søndagsåpent på TV 2 søndag 24. oktober 2004 kl. 17.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere