RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Palestina: Våpenhvilen har kollapset

Den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen har kollapset etter at den utløp ved midnatt uten enighet om en forlengelse.

– Våpenhvilen har kollapset, og Israel er ansvarlig, sa Azzam al-Ahmed, som leder palestinernes delegasjon til de indirekte forhandlingene i Kairo og som representerer Fatah.

Ahmed sa at samtalene om en forlengelse var avsluttet uten resultat, og at den israelske delegasjonen var reist hjem.

Han beskyldte Israel for ikke å ha svart på de siste palestinske framleggene før våpenhvilen utløp. Han sa at den palestinske delegasjonen hadde vist stor fleksibilitet, men at Israel unnlot å svare på de siste forslagene som ble satt fram.

– Alle Israels forslag tok sikte på å skille Vestbredden fra Gaza, sa han og anklaget Israel for ikke å forhandle i god tro.

Israel avviser

En talsmann for Israels statsminister avviste umiddelbart anklagene og sa at rakettangrepene fra Gaza gjorde det umulig å fortsette forhandlingene.

– Kairo-prosessen var bygd på en total stans i alle fiendtligheter, så da raketter ble avfyrt fra Gaza, var det ikke bare et klart brudd på våpenhvilen, men det ødela også premissene for samtalene, sa Mark Regev.

Israel trakk tilbake sin delegasjon til Kairo tidligere på kvelden i protest mot at Hamas gjenopptok rakettangrepene mot Israel.

Hamas tok på seg ansvaret for de fleste av rakettene mot Israel, inkludert raketten som var rettet mot Jerusalem, og truet med å skyte raketter mot den internasjonale flyplassen i Tel Aviv.

Forsøkte å drepe

En Hamas-leder beskyldte Israel for å ha forsøkt å drepe lederen for Hamas' væpnede fløy, Mohammed Deif, i ett av tirsdagens angrep mot Gaza.

Sent tirsdag kveld lød luftvernsirenene over Jerusalem, men politiet opplyste at en rakett fra Gaza var skutt ned av det israelske rakettforsvaret, og at ingen var skadd.

Raketten var den siste i en skur på mer enn 30 raketter som ble avfyrt mot Israel fra tirsdag ettermiddag. En av dem traff en bil i Tel Aviv uten at noen ble skadd.

Minst tre personer, blant dem et barn, ble drept i israelske gjengjeldelsesangrep mot Gazastripen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere