RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DREPT: Israelere rydder åstedet der en palestiner ble skutt og drept etter at han knivstakk og drepte to mennesker i Jerusalems gamleby fredag kveld. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
DREPT: Israelere rydder åstedet der en palestiner ble skutt og drept etter at han knivstakk og drepte to mennesker i Jerusalems gamleby fredag kveld. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Palestinere utestenges fra gamlebyen i Jerusalem

Sist oppdatert:
Palestinere utestenges fra gamlebyen i Jerusalem i to dager, opplyser israelsk politi.

Israel forbyr palestinere adgang til gamlebyen i det annekterte Øst-Jerusalem i to dager etter at to israelere ble knivstukket og drept i helgen.

Forbudet gjelder for de mange palestinerne i Øst-Jerusalem som ikke bor inne i selve gamlebyen. Det betyr at bare israelere, turister, butikkeiere, skolebarn og gamlebyens innbyggere får oppholde seg i området, opplyser israelsk politi.

Lørdag kveld skjøt og drepte israelsk politi en palestinsk mann etter at han hadde knivstukket fire personer i gamlebyen. To israelske menn ble drept, mens en kvinne og et barn ble såret.

Økt uro

Det har de siste ukene vært flere sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i Jerusalem, i tillegg til flere alvorlige voldshendelser på den okkuperte Vestbredden.

Blant de palestinerne som bor i gamlebyen, er det bare menn i alderen 50 år og oppover som nå får lov til å be i moskeen, opplyser israelsk politi. Det er ingen aldersbegrensninger for kvinner.

Den siste tidens jødiske og muslimske høytider har bidratt til økt uro. Flere palestinere føler seg truet av at stadig flere jøder kommer til den hellige plassen Haram al-Sharif, av jødene kalt Tempelhøyden. Den åtte dager lange jødiske løvhyttefesten begynte forrige søndag.

Bosettere drept

Al-Aqsa-moskeen ligger på det tredje helligste stedet i islam, Haram al-Sharif. Plassen er av jødene kjent som Tempelhøyden, som er det helligste stedet i jødedommen.

Spenningene har også økt kraftig på den okkuperte Vestbredden siden et israelsk par ble skutt og drept torsdag kveld mens de kjørte mellom to bosetninger. Israel har satt hundrevis av soldater inn i jakten på gjerningsmennene.

Også i Vest-Jerusalem knivstakk en palestinsk mann lørdag kveld en forbipasserende før han ble skutt og drept av politiet da han flyktet fra åstedet. Offeret ble skadd.

Jusstudent

Lørdagens dobbeltdrap i Øst-Jerusalem skal ha blitt utført av en 19 år gammel palestinsk jusstudent fra en landsby på den okkuperte Vestbredden, ifølge Haaretz. Den israelske avisa skriver at 19-åringen for flere dager siden publiserte et bilde på sin Facebook-side av en studiekamerat som ble drept i Hebron, sammen med en tekst der han erklærte at den tredje intifadaen allerede er i gang.

Knivstikkingen skjedde i hovedgaten i gamlebyens muslimske kvartal, skriver Haaretz. Mange jødiske israelere har bosatt seg gaten, som tilsynelatende er landets tyngst bevoktede og en viktig rute for både muslimer og jøder på vei til henholdsvis Haram al-Sharif og Klagemuren.

Etter knivangrepet i gamlebyen ble det meldt om flere voldshandlinger rettet mot arabere i Jerusalem. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere