*Nettavisen* Nyheter.

Palestinsk vold sprer seg – to israelere drept

Israelske politimenn holder vakt utenfor bosettingen på Vestbredden der en ung kvinne ble stukket med kniv og drept. Foto: Ronen Zvulun (Reuters)

En ung kvinnelig bosetter på Vestbredden og en soldat i Tel Aviv ble mandag knivdrept i nye palestinske angrep rettet mot israelere.

10.11.14 21:21

Volden bidrar til en ytterligere opptrapping i det som allerede er en svært anspent situasjon mellom israelere og palestinere.

Den 25 år gamle israelske kvinnen ble drept på en holdeplass utenfor bosettingen Alon Shvut sør på den israelskokkuperte Vestbredden. Gjerningsmannen stanset bilen sin, hoppet ut og gikk til angrep på personene som sto på holdeplassen. Kvinnen døde, mens to menn ble brakt til sykehus med moderate til lettere stikkskader, ifølge helsepersonell. Alle tre var bosettere.

Angriperen, som kom fra den palestinske byen Hebron, ble skutt av en privat vakt ved bosettingen og døde senere på sykehuset.

Elever marsjerer
Bare timer tidligere ble en 20-årig soldat angrepet med kniv utenfor en jernbanestasjon i Tel Aviv. Han døde samme kveld på sykehus. Det er første gang den israelske storbyen blir rammet av voldsbølgen som har preget Jerusalem og Vestbredden den siste tiden.

Gjerningsmannen var en 17 år gammel palestiner fra Nablus på Vestbredden. Han forsøkte å flykte, men ble stanset idet han løp inn i en bygning like ved.

Tidligere mandag marsjerte tusenvis av israelsk-arabiske skoleelever i landsbyer nord i Israel med krav om at israelske myndigheter suspenderer og straffer en politimann som skjøt og drepte en 22 år gammel israelsk araber lørdag.

Etter at den unge mannen ble drept, har rasende ungdommer samlet seg i en rekke arabiske landsbyer i Israel, samt i Jerusalem. Demonstrantene har sperret veier og satt fyr på bildekk og søppelkasser.

– Dra til Gaza!
Statsminister Benjamin Netanyahu har svart med å oppfordre demonstrantene til å forlate Israel.

– Til alle dere som demonstrerer, roper anklager mot Israel og støtter en palestinsk stat. Jeg kan si én ting: Dere kan gjerne flytte dit, til den palestinske selvstyremyndigheten eller til Gazastripen, sa Netanyahu under et møte med parlamentarikere fra Likud mandag. – Jeg kan love dere at den israelske staten ikke kommer til å hindre dere, føyde han til.

Arabere utgjør 20 prosent av Israels befolkning. En kjent arabisk parlamentariker, Ahmad Tibi, mener at Netanyahus uttalelse viser at han har «gått helt av skaftet.»

River hus
– Slike ting har aldri noen israelsk leder sagt tidligere, verken Menachm Benin eller Yitzhak Shamir, sier Tibi til Reuters.

Netanyahu ga mandag også ordre om harde reaksjoner etter de to knivangrepene. Blant annet skal husene til de palestinske gjerningsmennene rives.

Samme dag ble to palestinske fiskere såret, mens fire andre er savnet etter at den israelske marinen skjøt mot to båter utenfor kysten av Gazastripen, ifølge Hamas-kilder.

Det israelske forsvaret mener båten var innblandet i smugling fra Egypt.

Bildrap
Forholdet mellom Israels arabiske befolkning og myndighetene er nå i høyspenn.

En viktig kilde til opptrappingen er konflikten rundt Haram al-Sharif, plassen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Jødene kaller plassen Tempelhøyden, og jødiske fundamentalister har den siste tiden truet med å marsjere til plassen og be der.

De siste ukene har palestinere ved to anledninger kjørt bilene sine rett inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem. Fire personer er drept i disse angrepene.

I tillegg er en høyreorientert jødisk aktivist skutt og alvorlig såret på åpen gate av en motorsyklist. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.