Skandalebok om utroskap, fetisj, rasisme og kokainmisbruk kan ødelegge for Sarah Palins presidentsjanser.

Den tidligere Alaska-guvernøren og visepresidentkandidaten for Republikanerne, Sarah Palin, har flere ganger antydet at hun vil stille som kandidat under partiets nominasjonsprosess i 2012.

Men nå kan Palins politiske karriere stå i fare etter at det ble fremmet oppsiktsvekkende påstander om henne onsdag kveld.

Påstandene går ut på at Palin skal ha hatt et såkalt one-night stand med en basketballstjerne like før hun giftet seg med ektemannen Todd Palin.

I tillegg skal hun angivelig ha brukt kokain sammen med ektemannen under en snøskutertur.

- Røykte marihuana med professor
Påstanden framkommer i en ny bok forfattet av Joe McGinniss. Han skriver også at Palin røykte marihuana sammen med sin universitetsprofessor, samt hadde et seks måneder langt forhold til ektemannens forretningspartner. Forfatteren har intervjuet 200 av Palins tidligere og nåværende venner, kolleger og bekjente.

Påstandene i boken kan være katastrofale for den kristenkonservative Palin. Hun har i flere år vært en frontfigur i Tea Party-bevegelsen som dyrker moral og familieverdier.

McGinniss, som tidligere har skrevet en bestselger om ekspresident Richard Nixons valgkamp, tilbrakte fire måneder i en leid hytte i nærheten av Palins hus ved innsjøen Lucille i Alaska.

Boken «The Rogue: Searching for the Real Sarah Palin», blir først lagt ut for salg i neste uke, men amerikanske medier har fått tilgang på et eksemplar av skandaleboken, skriver The Times.

I boken brukes det flere åpne kilder. Gary Wheeler, som tidligere hadde ansvaret for Palins sikkerhet, beskriver henne som «en husmor som tilfeldigvis er guvernør», og som alltid dro fra jobben klokken 15.00 for å dra på shopping.

«Ukomfortabel rundt mørkhudede folk»
Andre kilder erindrer hvordan Palin bevisst spilte på sin seksualitet.

- Jeg har på meg min største pushup-bh. Jeg kommer til å få det jeg vil ha, skal Palin ha sagt i forkant av et møte, ifølge en kilde i boken.

Palins tidligere stabssjef, Mike Tibbles, sier at hun beordret 20 av sine undersåtter med minoritetsbakgrunn oppsagt fordi: «Sarah er ikke komfortabel rundt mørkhudede folk».

Dette strider imidlertid mot en annen påstand i boken om at Palin har en fetisj for svarte menn.

Dette underbygges av påstanden om at Palin hadde en one-night stand med den svarte basketballspilleren Glen Rice, mens hun var sammen med nåværende ektemann Todd Palin.

Både utroskapen og kokainpåstanden strider mot verdiene i den omstridte Tea Party-bevegelsen. Påstandene har potensialet til å ødelegge hennes karriere i Det republikanske partiet.

Boken blir gitt ut på forlaget Crown Publishing.

- Boken har blitt grundig sjekket for fakta. Folk vil kunne se at det er et svært avslørende portrett av Palin. Den gjør et grundig dypdykk i hennes liv og politiske karriere, og vil avsløre noen hittil ukjente aspekter av livet hennes, sier publisist i Crown Publishing, David Drake, til The Times.

- Sliter med å bli tatt seriøst
USA-ekspert Svein Melby ønsker ikke å kommentere de oppsiktsvekkende påstandene i boken, men snakker velvillig om Palins posisjon i amerikansk politikk.

- Hun sliter gjennomgående med å bli tatt seriøst av store deler av amerikansk opinion, og sees nok på av mange som en slags medieperson, som primært er opptatt av å ta vare på sitt eget merkenavn for å selge seg selv. Hun har vært flink til det, men det forbindes ikke med et seriøst presidentkandidatur, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Innen den populistiske delen av partiet har hun nesten en kultfigurposisjon, så hun har absolutt sin tilhengerskare.

Palin har i flere år antydet at hun ønsker å stille som presidentkandidat for Republikanerne. Men så langt har hun ikke kunngjort sitt kandidatur. Valgkampen i Det republikanske partiet er allerede godt i gang, og de første nominasjonsvalgene starter i Iowa i februar neste år.

- Hva hun kommer til å gjøre, er et åpent spørsmål. Men jeg tviler på at hun vil stille opp. Man skal ikke utelukke det, men det begynner å haste, sier Melby.

Til tross for å være en omstridt figur i amerikansk politikk, har den tidligere Alaska-guvernøren en appell hos mange amerikanere.

- De fleste republikanere har nok en oppfatning av at hun har en del sider som man liker. Men hun vil neppe vinne noe valg for republikanerne. Hun er en såpass polariserende skikkelse, sier Melby.

To klare favoritter
Melby mener det er to kandidater som framstår som klare favoritter i den republikanske nominasjonsprosessen.

- Mange mener at det blir en duell mellom Rick Perry og Mitt Romney. Det tror jeg er riktig. Da får man en typisk representant fra høyresiden og én representant fra det tradisjonelle businessegmentet.

- Jeg tror partiet har forandret karakter de siste årene. Hvis partiet var som det var i 2008, så hadde Mitt Romney hatt veldige gode sjanser. Men jeg tror partiet har blitt mye mer populistisk og høyrevridd med anti-Washington-holdninger.

Melby tror dermed Tea Party-kandidaten Rick Perry har bredt appell i partiet.

- Men samtidig vil de ha en som kan vinne mot Obama i 2012, og da knyttes det usikkerhet om han har kompetansenivået som kreves for å vinne valget neste høst.