Den danske høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan, sier til svenske Aftonbladet at han ikke har tenkt å gi seg med koranbrenning med det første.

– Jeg skal brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i København hver fredag fram til Sverige blir tatt opp i Nato, sier Paludan til avisa.

Paludan har planlagt tre nye koranbrenninger i den danske hovedstaden fredag, og legger skylden på Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– Jeg vil meddele at dette er Erdogans feil. Nå som han ikke vil slippe Sverige inn i Nato, må jeg lære han om ytringsfrihet til han gjør det.

Tyrkisk sinne

Paludan har den siste tiden brent flere koraner i Sverige, noe som ikke har gått upåaktet hen i Tyrkia.

Reaksjonene fra president Erdogan har vært utelukkende negativ, og tidligere i uka uttalte han at Sverige kunne glemme å få tyrkisk ja på sin søknad til Nato-medlemskap.

– Dersom ikke Sverige viser respekt overfor Tyrkia og muslimer, da vil de heller ikke få støtte fra oss i Nato-spørsmålet, sa Erdogan da.

Sveriges ambassadør ble kalt inn på teppet i Tyrkia, og fikk streng beskjed om at Tyrkia fordømmer Paludans handlinger.

Kristersson: – Dette er alvor

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, hasteinnkalte til pressekonferanse tirsdag, etter at det ble klart at Tyrkia ikke lenger ville gi Sverige sitt ja til Nato-medlemskap.

– Ingen andre spørsmål er viktigere for vår nasjonale sikkerhet, enn at vi sammen med Finland raskt blir medlemmer av Nato, sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag kveld og la til:

– Jeg vil be alle i Sverige om å innse alvoret. Dette er alvorlig på ordentlig.

Under pressekonferansen åpnet Sveriges utenriksminister, Pekka Haavisto, for første gang opp for at Finland kan fortsette med sin Nato-søknad uten Sverige.