*Nettavisen* Nyheter.

Pamela Anderson: - Storbritannia er Amerikas bitch

Tidligere har Pamela Anderson antydet at hun har hatt et forhold til Julian Assange.  Foto: Omar Vega/Pa/Victoria Jones/Ap

Skjeller ut britene etter pågripelsen av Julian Assange.

12.04.19 09:56

Pamela Anderson kaller Storbritannia for «USAs bitch» etter at britisk politi pågrep og fjernet Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fra den ecuadorianske ambassaden i London torsdag ettermiddag. I tillegg påstår hun at Storbritannia «trengte en avledning til Brexit».

«Hvordan kunne dere gjøre dette, Storbritannia? Selvfølgelig, dere er Amerikas bitch og dere trengte en avledning til deres idiotiske Brexit-bullshit,» skrev modellen og skuespillerne på Twitter.

USA har begjært Assange utlevert for datakriminalitet. En eventuell utleveringssak blir på et senere tidspunkt behandlet av det britiske rettsvesenet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julian Assange ved domstolen i London hvor han torsdag ble funnet skyldig i brudd på betingelsene som ble satt da han for en årrekke siden ble løslatt mot kausjon. Foto: Victoria Jones (Pa Photos)


Et tett vennskap til Assange

Den tidligere Baywatcth-stjernen, som nå omtaler seg selv som aktivist, har i løpet av de siste årene utviklet et tett vennskap til Assange. Hun har regelmessig avlagt Assange besøk mens han har bodd i eksil på Ecuadors ambassade, og skal alltid ha brakt med seg vegetarmat til ham, ifølge The Huffington Post.

Tidligere har Anderson antydet at de to hadde et romantisk forhold, men i fjor opplyste hun at de to kun hadde et «veldig nært forhold».

I november 2010 ble Assange etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

I frykt for utlevering til Sverige, og videre til USA, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade siden 2012.

- Kom som et sjokk

Advokaten til én av kvinnene som hevder å ha blitt voldtatt av Assange, håper den australske Wikileaks-grunnleggeren blir utlevert til Sverige.

- Min klient og jeg har nettopp mottatt nyheten om at Assange har blitt arrestert i London. Det kom forståelig nok som et sjokk på min klient at det vi har ventet og håpet på siden 2012 har endelig skjedd, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i en sms til Nettavisen kort tid etter pågripelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pamela Anderson går ut og forsvarer sin nære venn Julian Assange, og anklager Storbritannia for å være USAs bitch. Foto: Omar Vega (Pa Photos / NTB scanpix)

Etterforskningssaken rundt voldtektsanklagene ble henlagt i 2017.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å få svensk politi til å gjenoppta etterforskningen, slik at Assange kan bli utlevert til Sverige og bli straffeforfulgt for voldtekt. Ingen voldtektsofre skal måtte vente i ni år for at rettferdigheten skal seire, opplyser hun.

Avviser anklagene

I Sverige ble Assange ettersøkt for seksuelle overgrep mot to kvinner i 2010. En internasjonal arrestordre ble utstedt, noe som var bakgrunnen for pågripelsen i Storbritannia samme år.

Assange har avvist anklagene og sagt at han frykter å senere bli utlevert til USA hvis han først godtar utlevering til Sverige.

Torsdag fikk han bekreftet mistanken om at det fantes en hemmelig amerikansk siktelse mot ham. USAs justisdepartement mener han har bidratt til datakriminalitet – og krever ham utlevert.

Begjæringen kom bare noen timer etter at Assange ble pågrepet og halt ut av Ecuadors ambassade i London.

En domstol i London fant ham raskt skyldig i å ha brutt betingelsene som ble satt da han i sin tid ble løslatt mot kausjon.

USAs ønske om utlevering vil bli behandlet i det britiske rettsvesenet senere.

Sju år på ambassade

Assange har bodd på Ecuadors ambassade i London i hele sju år, etter at han dro dit og søkte om politisk asyl i 2012.

Men forholdet til ecuadorianske myndigheter ble vanskeligere etter at det søramerikanske landet fikk ny president i 2017.

Torsdag ble Assanges politisk asyl opphevet, samtidig som han ble fratatt sitt ecuadorianske statsborgerskap. Deretter ble han pågrepet av britisk politi inne på ambassaden.

En domstol i London fant ham raskt skyldig i å ha brutt betingelsene som ble satt da han i sin tid ble løslatt mot kausjon.

USAs ønske om utlevering vil bli behandlet i det britiske rettsvesenet senere.

Fakta

Fakta om Julian Assange

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag