RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pan Fish trenger mye høyere priser (Ny)

Sist oppdatert:
Pan Fish og konsernsjef Atle Eide gikk på et nytt knallrødt resultattap i tredje kvartal. Lakseprisene var historisk lave, og Eide medgir at Pan Fish trenger "mye" høyere priser
Oppdatert med kommentarer fra Eide.

Pan Fish fikk et resultat før skatt på minus 170,7 millioner kroner i tredje kvartal, mot minus 619,5 millioner kroner i samme periode i fjor.

Driftsresultatet var på minus 97,9 millioner kroner i tredje kvartal, mot minus 294,7 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Omsetningen til Pan Fish falt til 791,2 millioner kroner i tredje kvartal, mot 998,7 millioner kroner i fjor. Mer urovekkende er det imidlertid at driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) falt til minus 36,0 millioner kroner i kvartalet, mot minus 4,7 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

- Pan Fish er fortsatt i en utfordrende situasjon, men vi tror på en langsom bedring i de markedene vi opererer, sier adm. direktør Atle Eide i Pan Fish, som legger til at dette kombinert med restruktureringstiltak skal legge grunnlaget for lønnsom drift i 2005.

Må kutte kostnader

På en presentasjon i dag la Eide stor vekt på at Pan Fish må bli enda mer kostnadseffektiv på driften. - Det er bare én måte å overleve innen produksjon av laks, det er å være kostandseffektiv, sa han.

- Det er her de store selskapene ikke har fått det veldig godt til, sa han.

Selv om han sier Pan Fish nå selger over snittkursen i markedet, har han begrenset tro på at man kan ta ut vesentlig høyere priser enn andre. - Oppdrettsnæringen har i årevis drømt om å få høyere priser i markedet. Det får man bare ikke til, sier han.

Pris opp

Men det generelle prisnivået tror Eide skal opp, og det må det.

Pan Fish tjener ikke penger på dagens prisnivå, og på spørsmål fra iMarkedet sier Eide at prisene ikke bare må litt opp, de må "mye" opp. - Så kan man diskutere hva som ligger i mye, sier Eide, før han går videre:

- Det er ikke noen grunn til å tro at prisen over tid vil ligge noe særlig under 22,50 til 24,50 kroner. Og da tjener vi penger, sier Eide til iMarkedet.

Den siste uken var eksportprisen for fersk laks 20,66 kroner pr. kilo, ifølge Statistisk sentralbyrå. Etter gode priser i 2000, har prisen de siste tre årene svingt mellom 15 og 25 kroner, med et snitt rundt 20 kroner.

Selger

Pan Fish ASA har i dag inngått avtale om salg av Norsk Sjømat AS og Seafood Farmers of Norway AS, til Per Magne Grøndal og Marine Capital Management, et datterselskap av Sparebanken Møre. Salgssummen er 47,8 millioner kroner.

Eide sa på presentasjonen i dag at det vil komme videre salg av ikke-kjernevirksomhet i 2004.

Etter at kvartalet var avsluttet, har Pan Fish gjennomført en refinansiering med sine banker.

Hvis man justerer for gjeldskonverteringen i oktober, så ville egenkapitalen vært 298,4 millioner kroner ved utgangen av kvartalet, opplyser Pan Fish i resultatrapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere