RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pan Fish verdt 15 milliarder

Sist oppdatert:
Etter oppkjøpet av Marine Harvest blir Pan Fish og Atle Eide verdens største oppdrettselskap, og det 17. største selskapet på børsen. Les saken og sjekk video fra dagens analytikerkonferanse om oppkjøpet her:
Pan Fish sin konsernsjef, Atle Eide, kalte inn til presse- og analytikerkonferanse tirsdag klokken 08.00 for å fortelle om oppkjøpet av Marine Harvest til markedet.

Sjekk video fra hele konferansen her

Pan Fish har kjøpt alle utestående aksjer i Marine Harvest for 1,325 millioner euro inkludert gjeld (enterprise value)

Det sammenslåtte selskapet Pan Fish - Marine Harvest vil bli verdens klart ledende innen fiskeoppdrett med en produksjon av laks på 346.000 tonn i 2006. I tillegg har Pan Fish kjøpt 25,7 prosent av aksjene i Fjord Seafood fra John Fredriksen-kontrollerte Geveran Trading.

Selskapet vil få en markedsverdi på over 15 milliarder kroner med John Fredriksen som eier rundt 30 prosent. Dermed er selskapet det 17. største målt i markedsverdi på Oslo Børs, og større enn SAS og Schibsted.

Det sammenslåtte selskapet Pan Fish - Marine Harvest - vil, eksklusive Fjord Seafood, stå for rundt 20 prosent av verdens lakseproduksjon.

Fredriksen vannet ned

Det var John Fredriksens Geveran Trading som kjøpte Marine Harvest, men tilbudte Pan Fish å tre inn i avtalen. Så puttet Fredriksen altså inn aksjene i Fjord Seafood i Pan Fish i bytte mot aksjer. Men Fredriksen deltok ikke i nattens emisjon på 680 millioner euro i Pan Fish, en emisjon som ble gjort til fredagens sluttkurs.

Les mer om emisjonen her:

Pan Fish fikk inn milliardene

Blir kostnadsledende

På dagens pressekonferanse kunne Eide fortelle at det nye selskapet har som siktemål å bli kostnadsledende på produksjon av laks. Stordriftsfordeler vil sørge for at kostnadene per kilo produsert laks kan falle.

- Vi tror vi kan love at vi innen 2008 vil ha kostnadene ned 2 kroner per kilo, sa Eide under dagens pressekonferanse. Han pekte på at prisene nå er på vei opp og at markedet ser bra ut for laks i 2006 og 2007.

- Men vi skal ha fokus på kostnadsreduksjon dersom prisene skal falle, sa Eide til forsamlingen.

Stor i laks - liten på mat

Det største hinderet som selskapet har er godkjennelse fra myndighetene. I Norge vil selskapet få mer enn 15 prosent av lisensene, noe som gjør at de må ha godkjenning fra myndighetene.

Også i Skottland kan selskapet møte på regulatoriske problemer som følge av den store størrelsen selskapet vil få.

- Vi regner ikke med en enkel prosess, sa Eide som forklarte at de ville gå i dialog med Skottske og Norske myndigheter. Selskapet har ikke hentet inn forhåndsgodkjennelse, kunne Eide fortelle.

- Vårt argument er at vi innen laks er en stor spiller, mens vi er en liten spiller innen matvaremarkedet, sa Eide som pekte på at deres kunder nå er store matvaregiganter som Tesco.

Økte krav til matvaresikkerhet, dokumentasjon og struktur skaper behov for større enheter, fremholdt Eide som fortalte at de nå var i stand til å levere fisk til kundene hver dag.

- I går ettermiddag og kveld snakket jeg med flere av de største kundene våre og alle var positiv til dette, sa Eide.

Fjord og AquaChile i spill

Eide var sparsom med kommentarene til hva han skulle gjøre med eierposten i Fjord Seafood. Han røpte at de hadde snakket med Helge Midttun og Leif Frode Onarheim, henholdsvis adm. direktør og styreleder i Fjord Seafoods, mandag. Men hva som blir veien videre med Fjord Seafood ville han ikke spekulere noe i.

Med eierandelen i Fjord Seafood på 25,7 prosent har selskapet nær en kontrollerende post.

Eide røpet også at de hadde vært i samtaler med AquaChile, verdens tredje største oppdrettsaktør med operasjon i Chile.

- Jeg kan vel si såpass at vi har hatt samtaler med AquaChile. Veien videre må vil komme tilbake til, sa Eide som la til:

- It takes two to tango.

Kraftig oppgang

Pan Fish hentet inn over 5 milliarder kroner i en emisjon mandag kveld på fredagens sluttkurs 4,36 kroner per aksje. I skrivende stund er aksjekursen på 5,18 kroner, noe som er en oppgang på nesten 20 prosent.

iMarkedet.no kommer tilbake med mer fra pressekonferansen og vil ligge ut videoopptak fra hele seansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere