*Nettavisen* Nyheter.

Pandemien skyter fart: Her frykter de en ny smittebølge

Kartet viser hvor i verden det er høyest antall aktive smittetilfeller rapportert per nå.

Kartet viser hvor i verden det er høyest antall aktive smittetilfeller rapportert per nå. Foto: (Johns Hopkins University)

Så langt har koronapandemien smittet over 16 millioner mennesker. Flere land melder om en urovekkende utvikling de siste ukene.

28.07.20 13:51

OSLO (Nettavisen): På seks uker har antallet smittetilfeller seksdoblet seg, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Belgia innføres portforbud og strenge restriksjoner på hvor mange man kan møte samtidig.

I Tyskland rapporterer Robert Koch-Institut (RKI), institusjonen med ansvar for smittevern, om en økning på 633 nye smittetilfeller tirsdag, melder Die Welt. De siste sju dagene er det meldt om 3611 nye smittetilfeller.

Les også: Nytt frontalangrep på Tegnell: - Dødelig cocktail

På en pressekonferanse i Berlin sa RKI-sjef Lothar Wieler at de ser med stor uro på den siste utviklingen i smittetallene:

- Vi må hindre at viruset igjen sprer seg ukontrollert, sa han.

I Europa (EU, EØS og Storbritannia) viser tallene tirsdag 1.688.757 smittetilfeller så langt og 181.707 koronadødsfall, ifølge EU-byrået ECDC. Her viser tallet på smittetilfeller per 100.000 innbyggere over de siste 14 dagene at smittetrykket er høyest i Romania (66,7), Bulgaria (45,9), Spania (34,9), Sverige (34,9), Tsjekkia (21,4) og stadig med Luxembourg i topp med 222,4, et tall myndighetene der forklarer med Europas mest omfattende testregime.

I Hongkong skyter smittetallene i været. Her meldes det om tresifret økning i smittetallene for sjette dag på rad.

Kinesiske myndigheter frykter en ny bølge av koronavirusspredning etter at 57 personer tirsdag ble meldt smittet av viruset i Xinjiang-provinsen nordvest i landet. Der har myndighetene nå testet flere millioner mennesker for smitte og innført strenge restriksjoner i regionhovedstaden Urumqi, melder NTB.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

Seks måneder siden WHO-alarm

Torsdag denne uken er det seks måneder siden WHO slo koronaalarm og erklærte internasjonal helsekrise. På det tidspunktet var det meldt om mindre enn 100 tilfeller utenfor Kina og ingen dødsfall.

- Per i dag er det meldt om mer enn 16 millioner smittetilfeller og 640.000 dødsfall, rapporterte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus mandag.

- Pandemien fortsetter å akselerere, sa WHO-sjefen.

Globalt er det tirsdag meldt om mer enn 16,4 millioner smittetilfeller (Johns Hopkins University) og 654.103 dødsfall.

Les også: Korona: Flere land strammer grepet

Klikk på bildet for å forstørre. Denne grafen fra Our World in Data viser i hvilke områder i verden det rapporteres flest

SMITTETILFELLER: Denne grafen fra Our World in Data viser i hvilke områder i verden det rapporteres flest smittetilfeller til enhver tid. Foto: (Our World in Data)

Møter andre smittebølge

I uke 29 var det en økning på 8 prosent av rapporterte tilfeller sammenlignet med uke 28, noe som var en fortsettelse av den økende trenden i antall globale tilfeller siden uke 17.

I Europa rapporterte Romania, Bulgaria og Portugal om flest tilfeller smittetilfeller i forhold til befolkningsstørrelse i uke 29, sammen med Sverige. Det viser den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet. Noen land i Øst-Europa, som Romania, og Bulgaria, rapporterte økning av tilfeller i de siste ukene. Også Spania og Frankrike rapporterte om et betydelig antall tilfeller og en økning i uke 29 sammenlignet med uke 28.

Klikk på bildet for å forstørre. STRAMMER INN: Belgia varslet mandag en rekke nye og strenge smitteverntiltak for å bremse ned den andre smittebølgen som nå rammer landet. Belgiere får nå møte maksimalt fem personer utenfor sin egen familie.

STRAMMER INN: Belgia varslet mandag en rekke nye og strenge smitteverntiltak for å bremse ned den andre smittebølgen som nå rammer landet. Belgiere får nå møte maksimalt fem personer utenfor sin egen familie. Foto: John Thys (AFP)

Flere europeiske land kan bli tvunget til å gjeninnføre nedstengning og strenge smitteverntiltak i møte med en andre smittebølge. Her strever flere land også med de økonomiske skadevirkningene etter nedstengningen i vår og sommer.

Land som nå ser en «bekymringsfull» økning smittetall er blant annet Belgia, der det nå innføres strenge restriksjoner for å begrense smitten. I Antwerpen ble det mandag innført portforbud. Serveringsstedene må stenge klokka 23, og folk må komme seg hjem før 23.30 og bli hjemme til klokka 06 om morgenen, melder den britiske avisa The Guardian i en situasjonsrapport tirsdag.

Belgias statsminister Sophie Wilmes varslet på en pressekonferanse mandag at belgiske borgere fra og med onsdag 29. juli og minst én måned fram i tid må forholde seg til restriksjoner som begrenser antallet mennesker du kan møte utenfor din egen husholdning til fem voksne på det mest. Barn under 12 år regnes ikke med i denne grensen. Dette er bare et av flere tiltak i en rekke av restriksjoner som kommer nå, melder flamske VRT.

I Frankrike er det innført portforbud i Quiberon etter et lokalt utbrudd.

Klikk på bildet for å forstørre. KINA: Kinesiske myndigheter frykter en ny bølge av koronavirusspredning etter at 57 personer tirsdag ble meldt smittet av viruset i Xinjiang-provinsen nordvest i landet. I alt melder kinesiske myndigheter om 68 nye smittetilfeller over hele landet tirsdag. 391 mennesker er lagt inn på sykehus.

KINA: Kinesiske myndigheter frykter en ny bølge av koronavirusspredning etter at 57 personer tirsdag ble meldt smittet av viruset i Xinjiang-provinsen nordvest i landet. I alt melder kinesiske myndigheter om 68 nye smittetilfeller over hele landet tirsdag. 391 mennesker er lagt inn på sykehus. Foto: (Our World in Data)

Klikk på bildet for å forstørre. ANDRE BØLGE: Smittetallene for Belgia viser hvordan landet nå er inne i en ny bølge av smittespredning. Grafen er hentet fra Our world in Data.

ANDRE BØLGE: Smittetallene for Belgia viser hvordan landet nå er inne i en ny bølge av smittespredning. Grafen er hentet fra Our world in Data. Foto: (Our World in Data)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag