RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pant telefonen, redd miljøet

(Montasje)
Sist oppdatert:
...og få gratis SMS-meldinger.

Mobiltelefoner inneholder en god del miljøgifter, og Telenor liker ikke at det ligger millioner av mobiltelefoner rundt omkring i de tusen hjem. Telegiganten, som langt på vei har bygget opp sin suksess på å innføre kronesmobilprinsippet og følelsen av at mobiltelefoner er en forbruksvare, har beregnet seg fram til at det finnes fire millioner ubrukte telefoner her i landet.

Mobilpanteordning
De innfører derfor nå en «panteordning» der alle som leverer inn en brukt telefon til selskapet får 50 gratis SMS-meldinger, samtidig som de gir penger til Røde Kors som skal rekke til å plante 25 trær i Asia.

- Telenor ønsker å hjelpe forbrukerne å bli kvitt telefonen på en trygg, sikker og miljøvennlig måte. Av de innsamlede telefonene vil de ødelagte bli resirkulert. De som kan repareres vil bli solgt i et velfungerende bruktmarked i Asia. Pengene salget innbringer vil gå til Røde Kors. Dette gir mobiltelefonen enten en "trygg død" eller lengre levetid i andre markeder, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, i en pressemelding.

Tror flere vil resirkulere med pant
Ifølge Telenor er det i dag bare 12 prosent som leverer gamle telefoner til resirkulering, selv om de vet at det er skadelig for miljøet å kaste telefonen i søpla. Like mange mener at de ville levert telefonen til resirkulering om det hadde vært en panteordning.

Telenor håper nå å samle inn minst 70.000 telefoner i Norge. Telefonene skal enten resirkuleres eller repareres og selges brukt på de mobilmarkedene i Asia hvor Telenor er representert.

- I Norge bytter vi ut telefoner veldig ofte, og telefonene er ofte veldig mye mer avansert enn det de er i Asia. På denne måten vil levetiden gjerne kunne forlenges med 4-5 år, forteller informasjonssjef Elisabeth Evje i Telenor til Nettavisen.

Vil ikke bli dumpet i Asia
Hun avviser samtidig at telefonene som blir solgt brukt på det asiatiske markedet vil havne på søppeldynga og forurense der.

- Vi jobber med å innføre den samme typen returordninger i alle markeder vi er i, forteller hun.

Ifølge Telenor gjenbrukes 90 prosent av materialene i en resirkulert mobiltelefon.

Ikke bare for Telenor-kunder
Evje påpeker at alle kan sende inn mobiltelefoner til Telenor, også de med et abonnement fra en annen operatør. Også andre operatørers kunder vil være med å støtte 25 plantede trær, men får ikke SMS-meldinger.

Innlevering skjer i Telenors mobilbutikker, eller du kan få tilsendt en ferdig frankert konvolutt ved å henvende deg til Telenor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere