Gå til sidens hovedinnhold

Panter seg til Liseberg

To unge gründere har funnet oppskriften på hvordan de skal sikre sommerens underholdning.

Lambertseter: - Til å begynne med pantet vi to flasker hver dag som vi kjøpte rundstykker for. Etter hvert fant vi ut at vi kunne spare pengene til noe større, sier Simon André Nordbakken. Sammen med partner Martin Kanestrøm stiftet derfor de to tiåringene klubben Pantos, der all fortjeneste fra flaskepanten går i syltetøyglasset merket Liseberg - sommeren 2007.

Til nå har vi pantet flasker for 1040 kroner og femti øre, sier Martin storfornøyd.

Tjener på tørste elever

Siden september i fjor har de to unge guttene sørget for at tomflasker i nærområdet ikke får ligge lenge og slenge. Hver dag etter skolen går de på flaskejakt. Lambertseter videregående skole ligger rett ved oss, og der er det masse flasker. Elevene der drikker veldig mye brus, forteller Martin.

En gang hadde de hatt en fest der og etterpå fant vi flasker for 85,50. Da var det mest ølbokser, ikke brusflasker vi fant, skyter Simon inn. Avtalen på hvem som skal oppbevare syltetøyglasset med de oppsparte pengene er nøye gjennomtenkt.

Vi bytter hver gang en av oss har bursdag. Tidligere fikk bursdagsbarnet også femti kroner av pengene i glasset, men da ble det så mye borte at det har vi sluttet med, sier Simon.

Harde medlemskrav

Foruten å pante flasker er de to guttene opptatt med å bygge et klubbhus og rekruttere nye medlemmer til panteklubben.

For å bli medlem må man klare å samle sammen flasker for femti kroner i løpet av en uke. Hvis man klarer det må man ta en test etterpå. Den som klarer å få alt riktig på prøven får lov til å bli med i klubben, forklarer Simon. Han kan fortelle at foreløpig er det bare én som har klart å pante for 50 kroner. Nå har den aktuelle kandidaten bare testen igjen der han blant annet må svare på om man bør bruke den nye eller den gamle pantemaskinen på butikken. Det må være litt vanskelige spørsmål, slik at ikke alle klarer det. Vi vil nemlig ikke ta opp mer enn ett medlem i året, fordi klubbhuset kommer ikke til å ha plass til så mange, forklarer de to guttene.